Indijski veleposlanik u posjetu Sveučilištu u Dubrovniku

Prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost izv. prof. dr. sc. Marijana Pećarević i prorektor za poslovanje izv. prof. dr. sc. Nebojša Stojčić primili su u posjet veleposlanika Republike Indije u Republici Hrvatskoj Nj. E. Raja Kumara Srivastavu u Rektoratu Sveučilišta u Dubrovniku. Potom su ga upoznali sa sunarodnjakom Soumic Sarakarom, novim poslijedoktorandom u Laboratoriju za inteligentne autonomne sustave – LARIAT.

Prorektori Pećarević i Stojčić veleposlanika su upoznali s ustrojstvom sveučilišta, nastavnim i znanstvenim aktivnostima, brojnim međunarodnim projektima kao i viziji za razvoj u budućnosti. Razgovarali su o mogućnostima suradnje na znanstveno – istraživačkim projektima, interesu za gostujuća predavanja indijskih znanstvenika te već poduzetim aktivnostima za dolazak indijskih studenata na Sveučilište u Dubrovniku. Nj. E. veleposlanik Srivastava izrazio je svoju otvorenost za sve oblike suradnje koja bi isto tako Sveučilištu u Dubrovniku otvorila put prema Indiji.

Prilikom posjeta Laboratoriju za inteligentne autonomne sustave – LARIAT voditeljica izv. prof. dr. sc. Ivana Palunko upoznala je veleposlanika s radom prvog znanstveno-istraživačkog centra na Sveučilištu u Dubrovniku. U sklopu ovog laboratorija koji je dio Odjela za elektrotehniku i računarstvo djeluje interdisciplinarna istraživačka grupa iz područja sustava upravljanja, robotike i umjetne inteligencije. Toj grupi nedavno se pridružio i Indijac dr. sc. Soumic Sarakar kao novi poslijedoktorand.

Indijski veleposlanik Nj. E. Raj Kumar Srivastava pridružio se diplomatskoj službi 1997. godine. U sjedištu indijskog Ministarstva vanjskih poslova u Delhiju radio je u Institutu za vanjske poslove, Odjelu za Ameriku (SAD i Kanada) i Odjelu za Perzijski zaljev. Od 2015. do 2017. obnašao je dužnost zajedničkog tajnika Tajništva Vijeća za nacionalnu sigurnost (NSCS) vlade Indije, vodeći brigu o vanjskoj sigurnosti. Iza njega su mandati u indijskim veleposlanstvima u Madridu, Yangonu, Beču, Braziliji i Tokiju, a osim diplomacije, profesionalno ga posebno zanima domena novih i digitalnih tehnologija. Po obrazovanju je inženjer građevinarstva, specijaliziran u znanosti o potresima.

Predhodni članakRang liste kandidata koji su četverogodišnje srednjoškolsko obrazovanje završili prije 2010.
Slijedeći članakSuvremeni izazovi u poučavanju jezika struke