Info-dan ProtectAS u Rovinju: Kako zaštititi naše more od unosa stranih vrsta

Centar za istraživanje mora (CIM) Instituta Ruđer Bošković (IRB) u Rovinju organizirao je informativni dan o projektu Razvoj sustava kontrole i obrane luka od unosa stranih vrsta – ProtectAS u utorak, 24. svibnja .2022. u 11 sati u rovinjskom Multimedijalnom centru (MMC).

Nizom predavanja široj javnosti i suradnicima iz područja pomorstva, zdravstva i zaštite okoliša predstavljena je problematika utjecaja balastnih voda na širenje štetnih organizama putem morskog transporta, koja bi s daljnjim razvojem klimatskih promjena mogla imati sve nepoželjnije posljedice na morski okoliš i zdravlje čovjeka kao i preliminarni rezultati projekta.

Ujedno je 25. svibnja 2022. održan drugi partnerski sastanak u prostorijama CIM IRB u Rovinju. Projektni partneri su na sastanku detaljno pregledali i prodiskutirali projektne aktivnosti i radni plan, te dogovorili zaduženja partnera za nadolazeće razdoblje.

Projekt ProtectAS započeo je 2020., a predviđeno trajanje projekta je tri godine. Cilj projekta je razviti sustav kontrole i obrane luka od unosa štetnih organizama koji će omogućiti smanjenje ranjivosti obalnog područja od potencijalnog unosa štetnih organizama uslijed klimatskih promjena. Istraživanja se obavljaju u dvjema hrvatskim lukama, Rijeci i Pločama, a sustav će se moći primijeniti i na ostale luke.

Na projektu, osim Sveučilišta u Dubrovniku koji je nositelj projekta, sudjeluju i stručnjaci i istraživači iz CIM IRB Rovinj, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije te Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Projekt ProtectAS financira se sredstvima operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. (OPKK) iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), a u okviru poziva ‘Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskih promjena’. Ukupna vrijednost projekta je 3.203.602,53 kuna.

Predhodni članakInfo-dan ProtectAS in Rovinj: How to protect our sea from introduction of alien species
Slijedeći članakPregled konzultacija u periodu kada nema nastave akademske 2021./2022. godine