“Stalna na tom svijetu samo mijena jest – što se događa s Jadranom?”

Učenicima srednje škole Petar Šegedin, Korčula nastavnica s Odjela za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku izv. prof. dr. sc. Ana Bratoš Cetinić održala je predavanje pod nazivom “Stalna na tom svijetu samo mijena jest – što se događa s Jadranom?”. Predavanje je ostvareno u okviru projekta “Reconnect Science with the Blue Society” (Blue-connect) ovogodišnje Europske noći istraživača.

Na početku je istaknuta važnost i cilj strategije Plavog rasta i Europskog zelenog plana Europske komisije, na temelju koje je i osmišljena ovogodišnja Europska noć istraživača.

Učenici su upoznali glavne značajke Jadranskog mora, posebice one koje utječu na promjene temperature i saliniteta. Objašnjene su veze između Sredozemnog i Jadranskog mora te su prikazani učinci ljudskih aktivnosti na ekosustav Jadranskog mora. Navedeni su primjeri unošenja alohtonih morskih organizama, razlozi njihova uspjeha u novom okolišu i moguće posljedice. Također su opisani uzroci i posljedice onečišćenja mora iz različitih izvora.

Web stranica: https://jaistrazujem.hr/

Facebook: https://www.facebook.com/jaistrazujem

Instagram: https://www.instagram.com/ja_istrazujem_blueconnect/?hl=hr

TikTok: https://www.tiktok.com/@ja_istrazujem?lang=en

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCfSiZlto6rssD5QVikLE92w

Predhodni članakJAVNI POZIV/NATJEČAJ – stručni suradnik u sustavu znanosti i visokog obrazovanja
Slijedeći članakPoziv studentima za izradu logotipa Savjeta mladih