Maro Merčep, mag. ing. comp.

“Nedugo nakon završenoga diplomskog studija dobio sam priliku raditi za ArianeGroup, R&D u aerospace-sektoru. Naučio sam puno toga što ne bih imao prilike nigdje drugo steći nego na Sveučilištu. Trenutno sam zaposlen na poziciji softverskog inženjera, gdje radim na simulacijskom softveru za rakete s fokusom na novu Ariane 6 raketu i na suradničkom Airbus-projektu. Neki od projekata su vizualizacija za upper stage rakete i temperature goriva u spremnicima, te simulacija kretanja goriva u mikrogravitacijskom okruženju i softver za interakciju tekućine i strukture (Fluid-Structure Interaction).

Najveći mi je bio izazov naučiti puno detalja iz raketne znanosti u jako malo vremena. Od svih komponenata rakete do kriogenog pogona i raketnih motora.

Moj se radni dan često sastoji od sastanaka s internacionalnim kolegama, programiranja, planiranja razvoja softvera, pisanja dokumentacije i razmjenu ideja o  budućim planovima.

Znanja i vještine stečene na studiju, sam program i učenje od iskusnih profesora i asistenata izvrsno su me osposobili za nove izazove. Brzo je proletjelo vrijeme otkada sam prvi puta sjeo u klupu Sveučilišta do danas, no nakon završetka studija definitivno sam izišao kao pametnija i iskusnija osoba, i ostat će mi u lijepom sjećanju. Oduvijek me je zanimao razvoj softvera, rješavanje algoritamskih problema i, općenito, računalna znanost. Zbog toga je ovaj studij potpuno odgovarao svojom izvrsnošću za ostvarivanje mojih ciljeva.

Znanje s predavanja i laboratorijskih vježba, ali i iskustvo od samostalnih i grupnih projekata sa studija puno su mi pomogli u mome poslu. Također su mi omogućili dobro stečenim znanjem brzo shvaćanje novih tehnologija.

Studentima bih poručio da se uloženi trud definitivno isplati jer uče zbog sebe, a ne ocjena, samo moraju biti uporni i ne odustati pri prvim preprekama.”

Maro Merčep, mag. ing. comp.

Softverski inženjer, R&D aerospace-sektor, ArianeGroup

Predhodni članakErasmus+ KA103 natječaji za: studijski boravak i stručnu praksu
Slijedeći članakJozo Bonačić, mag. ing. el.