Na Sveučilištu održana radionica čitanja arhivskih spisa

U sklopu Godine UNESCO-ove svjetske baštine u Dubrovniku, studij Povijest Jadrana i Mediterana Sveučilišta u Dubrovniku je u petak, 22. ožujka organizirao radionicu čitanja arhivskih spisa. Radionicu su vodile dr. sc. Neda Kovačić i dr. sc. Ana Prohaska Vlahinić, a na ovaj je način simbolično obilježena godišnjica upisa arhivskih fondova Dubrovačke Republike na UNESCO-ovu listu Sjećanje svijeta.

Kroz arhivski fond Državnog arhiva u Dubrovniku, Lamenta de Criminali i Criminalia, studenti su dobili uvid u tužbe, dokazne postupke i presude iz 18. stoljeća, a s ciljem isticanja važnosti arhivske građe kao iznimno vrijedne kulturne baštine i poticanja zainteresiranosti za proučavanje bogatih arhivskih vrela.

Partneri i suradnici Grada Dubrovnika u obilježavanju Godine UNESCO-ove svjetske baštine u Dubrovniku su Ministarstvo kulture i medija RH, Europa Nostra (paneuropska federacija za kulturnu baštinu), Društvo prijatelja dubrovačke starine, Turistička zajednica Grada, ustanove u kulturi Grada Dubrovnikas, Državni arhiv u Dubrovniku, Dubrovačka biskupija, Zavod za povijesne znanosti, Sveučilište u Dubrovniku, Hrvatska udruga povijesnih gradova, osnovne škole, vrtići, Dubrovačka baština, Matica hrvatska, Hrvatsko-austrijsko društvo Dubrovnik, Umjetnička škola Luke Sorkočevića, Studentski teatar Lero, Deša, Udruga Sve ostalo je glazba, Kazališna družina Kolarin.

FOTO: Grad Dubrovnik

Predhodni članakNajava predavanja i izložbe ‘Pisana kulturna baština na papiru- multidisciplinarna istraživanja’
Slijedeći članakOsnaživanje organizacijskih sposobnosti mladih kroz radionicu ‘Slagalica – suvremeni izazovi’