Obavijest Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku

Obavijest Laboratorija za ekologiju planktona i populacijsku genetiku Instituta za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku

Posljednji tjedan dobivamo upite od javnosti o pojavi želatinoznih loptica veličine oko 1 cm u moru na pojedinim plažama na potezu od Dubrovnika do Pelješca. Osjećaj je kao da plivate u želatini, a kad je uzmete u ruke izgleda kao pojedinačne želatinozne kuglice ili lanci želatinoznih kuglica.

Radi se o masovnoj pojavi vrste zooplanktona Thalia democratica. To je uobičajena jadranska vrsta koja se ponekad javlja u velikom broju, a rijetko je veća od oko 1 cm, dok lanci mogu biti desetak centimetara. Budući da je raznose struje, koje su često pogonjene vjetrom, najčešće se koncentrira u uvalama koje su okrenute prema strujama.

Vrsta Thalia democratica pripada plaštenjacima (Tunicata), istoj skupinu kao mješčićnice (Ascidiacea), čiji su najpoznatiji predstavnici morska jaja. Izgleda kao želatinozna bačvica kroz koju prolazi more, a hrani se filtracijom mikroskopskih alga i životinjica iz morske vode koja prolazi kroz nju. Nije opasna za ljude!

Zasad su dojavljene nakupine ove vrste 18.8. na kupalištu Danče, 20.8. u Štikovici i 24.8. na području Dingača na Pelješcu. Trajanje njihovog zadržavanja na plažama je obično jedan dan. Sljedećeg dana ih obično struje raznesu. Ako ih još negdje ugledate vaša opažanja možete javiti na rade.garic@unidu.hr. U Institutu za more i priobalje Sveučilišta u Dubrovniku trenutno se zooplankton istražuje u sklopu dva projekta Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ): SpaTeGen i DiVMaD.

Predhodni članakPrijave za upis u I. godinu sveučilišnih diplomskih studija i specijalističkih diplomskih stručnih studija
Slijedeći članakBesplatan online edukacijski program ‘Praktičar_ka socijalnih inovacija’