Održana edukacija na temu smanjenja rizika od onečišćenja mora učenicima Pomorsko- tehničke škole Dubrovnik

Služba civilne zaštite Dubrovnik, u suradnji sa Sveučilištem u Dubrovniku, Pomorsko- tehničkom školom Dubrovnik i Zavodom za javno zdravstvo DNŽ, je 16. travnja održala edukaciju na temu smanjenja rizika od onečišćenja mora namijenjeno učenicima prvih razreda srednje Pomorsko- tehničke škole.

Voditeljica Službe civilne zaštite Dubrovnik, Ana Miličić je prezentirala letak i brošuru „Onečišćenje mora“ s uputama za građane koje je izradio Sektor za smanjenje rizika od katastrofa Ravnateljstva civilne zaštite, putem Hrvatske platforme za smanjenje rizika od katastrofa.

Brojni zainteresirani učenici su sudjelovali i na prezentaciji voditeljice Odjela za okoliš u Službi za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Dolores Grilec koja je učenike upoznala s tipovima onečišćenja i njihovom utjecaju na javno zdravstvo.

Doc. dr. sc. Nermin Hasanspahić s Pomorskog Odjela Sveučilišta u Dubrovniku je istaknuo važnost obrazovanja pomoraca u zaštiti pomorskog okoliša i pojasnio na koji način nepravilno rukovanje brodom može uzrokovati onečišćenje okoliša. Izv. prof. dr. sc. Ana Bratoš Cetinić s Odjela za primijenjenu ekologiju je učenicima objasnila koje vrste onečišćenja mora postoje i koje su njihove posljedice za morske organizme i za ljude, dok je izv. prof. dr. sc. Ivana Palunko iz Laboratorija za inteligentne autonomne sustave Odjela za elektrotehniku i računarstvo učenike upoznala s važnošću i različitim načinima primjene tehnologije, robotike i umjetne inteligencije u zaštiti mora.

Budući pomorci su kroz predavanje dobili informacije o najčešćim vrstama i uzrocima onečišćenja, njihovim posljedicama, utjecaju na čovjeka i ljudsko zdravlje, ali i osnovnim načinima sprječavanja i sanacije onečišćenja te su pozvani priključiti se akcijama čišćenja koje će se uskoro organizirati.

Predhodni članakNATJEČAJ za mobilnost studenata u svrhu studijskog boravka u okviru Erasmus+ programa ( KA171, Broj projekta: 2023-1-HR01-KA171-HED-000136027) u akademskoj 2023./2024. godini – suradnja s partnerskim zemljama –SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE
Slijedeći članakOdluka o odabiru kandidata za aktivnost mobilnost osoblja – SAD – KA171 2023