Održana konferencija “Žene i more”

Uoči Međunarodnog Dana žena u pomorstvu, 16. svibnja je u kampusu Sveučilišta radionicom o očuvanju mentalnog zdravlja počela konferencija „Žene i more“ u organizaciji Sindikata pomoraca Hrvatske i Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku.

Prvi dan bio je posvećen radionicama za studente pomorskih fakulteta i odjela te članove i članice Sekcije mladih i Sekcije žena Sindikata pomoraca Hrvatske. Održane su i radionice na temu asertivne komunikacije te mobbinga, harassmenta i bullyinga.

Okupljene su na otvaranju konferencije 17. svibnja pozdravili doc. dr. sc. Ivona Milić-Beran s Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku, pomoćnik glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske i koordinator ITF inspektorata Romano Perić, prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost Sveučilišta u Dubrovniku izv. prof. dr. sc. Marijana Pećarević i zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić.

Uz studente od Rijeke do Dubrovnika i predstavnike visokoškolskog obrazovanja pomoraca, same pomorce i pomorkinje, sudionici konferencije bili su i predstavnici brodarskih kompanija i agencija u zapošljavanju pomoraca, kao i stručnjaci iz više znanstvenih područja pomorstva. Cilj konferencije ‘Žene i more’ je smanjenje prepreka u zapošljavanju i zadržavanju žena u pomorskoj industriji, koja je još uvijek dominantno muška profesija. Važne pomorske teme, kao što su mobbing, harassment, bullying, te kako se nositi sa stresom koji donosi ta profesija, razmatrane su na radionicama sa studentima, kroz stručna predavanja i panel rasprave. Konferencija se održala pod pokroviteljstvom ITF Seafarers’ Trusta, a jedan od predavača je bio i dr. Asif Altaf na temu očuvanja mentalnog zdravlja pomoraca. Nakon panel rasprave ‘Žene i more’, iskustvo plovidbe su sudionicima konferencije video javljanjem prenijeli kapetanica duge plovidbe Kate McCue i chief Nikola Petrović.

‘Uz sve izazove koje u suvremenosti donosi pomoračka profesija, kao što su sve veća zahtjevnost tržišta i kompanija, dehumanizacija uvjeta rada, kriminalizacija pomoraca, piratstvo i brojne druge nevere koje donosi pomorački život, na ovoj je konferenciji dobrim primjerima plovidbenog iskustva pomorkinja, koje su postigle zavidne pomoračke karijere, poslana poruku mladima, da je pomorstvo iz mnogih razloga još uvijek atraktivno zanimanje u kojemu sve češće i žene pronalaze svoje mjesto.’istaknuli su iz Sindikata.

Predhodni članakPanel ‘Studiraj i treniraj’ okupio vrhunske sportaše i stručnjake
Slijedeći članakInspirativna javna tribina o televizijskom i radijskom novinarstvu