Održano predavanje u čast sv. Katarine Sijenske povodom Međunarodnog dana žena

Studij „Povijest Jadrana i Mediterana“ Sveučilišta u Dubrovniku povodom Međunarodnog dana žena organizirao je predavanje „Ništa veliko nije se ostvarilo bez mnogo trpljenja“ – sv. Katarina Sijenska u svjetlu ženskoga samostana u Dubrovniku i restaurirane slike posvećene ovoj svetici, koje se održalo u petak, 8. ožujka u 13 sati u sveučilišnom Kampusu.

Predavanje su održale vanjska suradnica Studija „Povijest Jadrana i Mediterana“ doc. dr. sc. Minela Fulurija Vučić i studentica prve godine Studija, akademska slikarica Neda Kuzek, konzervator-restaurator savjetnik u mirovini.

Na početku predavanja, Neda Kuzek je iznijela osnovne informacije o životu sv. Katarine Sijenske, mističarke rođene u 14. stoljeću u Italiji, a koja je zbog svojih zasluga proglašena naučiteljicom Crkve 1970. godine.

Minela Fulurija Vučić iznijela je podatke o načinu utemeljenja i početku samostanske zajednice Sv. Katarine Sijenske u Dubrovniku pri čemu je spomenula kako je samostan utemeljen na ostacima nekadašnjeg samostana Sv. Petra i Pavla, koji je bio uništen u potresu 1667. godine. Danas se tamo nalazi Umjetnička škola „Luka Sorkočević“. Predavačica je iznijela i zanimljivosti iz samostanskog života na osnovu molbi koje su upućivale dubrovačkom Senatu. Tako su se redovnice redovito žalile na nedostatak osnovnih namirnica, skučenost prostora, hladnoću, ali i isticale svoju ulogu kao onih koje mole za dobrobit Republike i članova dubrovačkih Vijeća.

Kuzek je brojnim okupljenima predstavila rad na restauraciji slike „Sv. Katarine Sijenske“ iz katedrale Gospe Velike u Dubrovniku, u vlasništvu Dubrovačke biskupije.

Predhodni članakPosjet studenta s The University of North Carolina Odjelu za komunikologiju
Slijedeći članakPreliminarni rezultati Natječaja za studentske projekte u 2024. godini