Pomorski odjel domaćin sastanka radne skupine Međunarodne udruge pomorskih učilišta (IAMU)

Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku domaćin je sastanka radne skupine Međunarodne udruge pomorskih učilišta (IAMU) za izradu revidiranog izdanja smjernica za usklađivanje obrazovanja pomoraca na globalnoj razini u skladu s trendovima u pomorskoj industriji (Global Maritime Professional Body of Knowledge), koji se održava na sveučilišnom Kampusu od 3. do 6. ožujka.

Sastanku prisustvuju Takeshi Nakazawa, izvršni direktor IAMU-a, Michael Manuel, akademski dekan WMU-a i član savjetodavnog tijela IMO-a UNCTAD-a, Gamal Ghalwash i Mahmoud Elbawab s Arab Academy for Science, Technology and Maritime Transport, Alexandria, Paul Szwed s Massachusetts Maritime Academy, Huanxin Wang s Dalian Maritime University i doc. dr. sc. Srđan Vujičić, pročelnik Pomorskog odjela. Rezultati rada ove radne skupine bit će predstavljeni u travnju i listopadu u Bostonu.

U ime rektora Sveučilišta u Dubrovniku, profesoru Takeshi Nakazawi uručeno je priznanje za izniman doprinos unaprjeđenju kvalitete znanstvene i nastavne djelatnosti i jačanje međunarodne prepoznatljivosti Pomorskog odjela Sveučilišta u Dubrovniku.

Pomorski odjel izabran je i za člana Međunarodnog izvršnog odbora (IEB) Međunarodne udruge pomorskih učilišta (IAMU) kao predstavnik regija Europe i Afrike za period od 2025. do 2026. godine. Ovim izborom doc. dr. sc. Srđan Vujičić predstavlja 44 pomorska sveučilišta Europe i Afrike, najveće regije IAMU-a. Ostale regije su Azija, Pacifik, Oceanija (18 pomorskih fakulteta) i Sjeverna i Južna Amerika (10 pomorskih fakulteta). Dva posebna člana organizacije su World Maritime University (Švedska, IMO) i Zaklada Nippon (Japan). Na izbornoj sjednici, održanoj 15. veljače, pročelnik Vujičić je predstavio svoju kandidaturu i ciljeve koji uključuju: aktivno sudjelovanje na sastancima IMO-a kojim će se doprinijeti sveobuhvatnoj reviziji STCW konvencije i kodeksa, rad na usavršavanju zaposlenih u svim sektorima u pomorstvu kroz projekte IAMU-a, osiguravanje standardiziranog kvalitetnog obrazovanja pomoraca na globalnoj razini kroz program Global Maritime Professional, poboljšanje položaja žena u pomorstvu, naglašavanje važnosti mentalnog zdravlja pomoraca, jačanje suradnje IAMU-a i akademske zajednice s poslovnom zajednicom kroz zajedničke projekte.

Budući da je IAMU globalna mreža vodećih pomorskih učilišta koja pruža visok standard pomorskog obrazovanja i obuke, Pomorski odjel otvara vrata umrežavanju, programima stipendiranja studenata, mogućnostima za studente da posjete institucije koje donose najznačajnije odluke, poput IMO-a, te da prisustvuju najvažnijim konferencijama u pomorstvu.

Predhodni članakFotoradionica Photowalk by Hoyka
Slijedeći članakErasmus studenti Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju u posjetu Muzeju crvene povijesti