POMORSKI ODJEL NA FESTIVALU ZNANOSTI

Festival znanosti se održava od 24. do 29. travnja 2023. na području Republike Hrvatske. Ovogodišnja tema festivala je priroda i društvo. Svrha samog festivala je popularizirati znanost i približiti je uzrastima od predškolskog do srednjoškolaca.

Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku sudjeluje u programu Festivala znanosti radionicom „Druženje s tehnologijom na zapovjedničkom mostu – uloga navigacijskih uređaja na brodu“, voditelji radionice su doc. dr. sc. Srđan Vujičić i doc. dr. sc, Nermin Hasanspahić.  Radionica  se održala u ponedjeljak 24. travnja, od 10:00 do 12:30 u zgradi na adresi Ćira Carića 4.

Oko 80% svjetskog transporta tereta odvija se morskim putem. Koliko je pomorski promet važan pokazalo se i u vrijeme COVID-19 pandemije, kada se ogroman dio medicinske opreme i potrepština prevozio svjetskim morima. Međutim, javnost često zaboravlja na ljude koji plove na tim istim brodovima. Pomorci su ti koji omogućuju svjetsku trgovinu i stalan razvoj ekonomije, te utječu na globalizaciju i razvoj ljudskog društva. Zbog toga je UN proglasio pomorce ključnim radnicima, te tako priznao njihovu važnost u svjetskim okvirima.

Cilj radionice je dočarati mladima i svim zainteresiranima kako se upravlja brodom, te pokazati opremu koja se pri tome koristi. Sudionici su imali priliku upravljati brodom, te između ostaloga koristiti radar i elektroničke navigacijske karte, a kako bi vježba bila zanimljivija postavljena je na prilazu dubrovačkoj luci (starom portu).

Naglasak je i na samom pomorskom prometu te na brojnim pravilima koja u njemu važe, a posebno se ističe važnost prolaska brodova na dovoljnoj udaljenosti jedni od drugih. Prilikom plovidbe na otvorenom moru brodovi ne bi trebali prolaziti blizu jedni drugih te se u svrhu unaprjeđenja sigurnosti navigacije uvijek moraju poduzeti rane i brze preventivne mjere. Radar i informacijski sustav s prikazom elektroničkih karata (ECDIS) sustavi su od ključne važnosti za sigurnost plovidbe te ih časnici navigacijske straže moraju dobro poznavati i pravilno rukovati s njima. Sudionici će imati priliku upravljati brodovima i izbjegavati sudare na moru prilikom čega će koristiti radar i ECDIS. Cilj radionice je svim zainteresiranima prikazati vođenje navigacije na moru te približiti tehnologiju kojom se pomorci koriste na zapovjedničkom mostu.

Predhodni članakLjetna škola hrvatskog i njemačkog jezika
Slijedeći članakPosjet Domu za starije i nemoćne Dubrovnik u okviru projekta “MARLESS”