Pomorski odjel sudjeluje u programu Festivala znanosti

Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku sudjeluje u programu Festivala znanosti radionicom “Mali-veliki moreplovci (nautički simulator)” koja će se održati u utorak, od 10:00 do 12:30 u zgradi na adresi Ćira Carića 4. Voditelji radionice su pročelnik Odjela doc. dr. sc. Srđan Vujičić i nastavnik doc. dr. sc. Nermin Hasanspahić.

Oko 80 % svjetskog transporta tereta odvija se morskim putem. Koliko je pomorski promet važan pokazalo se i u vrijeme COVID-19 pandemije, kada se ogroman dio medicinske opreme i potrepština prevozio svjetskim morima. Međutim, javnost često zaboravlja na ljude koji plove na tim istim brodovima. Pomorci su ti koji omogućuju svjetsku trgovinu i stalan razvoj ekonomije, te utječu na globalizaciju i razvoj ljudskog društva. Zbog toga je UN proglasio pomorce ključnim radnicima, te tako priznao njihovu važnost u svjetskim okvirima.

Cilj radionice je dočarati mladim ljudima i svim zainteresiranima kako se upravlja brodom, te pokazati opremu koja se pri tome koristi. Sudionici će imati priliku upravljati brodom, te između ostaloga koristiti radar i elektroničke navigacijske karte, a kako bi vježba bila zanimljivija biti će postavljena na prilazu dubrovačkoj luci.

Broj sudionika je ograničen budući da se radionica izvodi u nautičkom simulatoru. Zbog toga će se održati četiri radionice u trajanju od dvadeset minuta, a na svakoj radionici moguće je sudjelovanje od šest sudionika.

Budući da je broj sudionika ograničen, molimo najaviti dolazak na e-mail adresu: nermin.hasanspahic@unidu.hr.

Voditelji će prilagoditi program uzrastu i podijeliti sudionike u grupe (program je prilagođen djeci i odraslima).

Više na: https://www.festivalznanosti.hr/2021/dubrovnik/?eventId=2275.

Predhodni članakTechne Summit 2022.
Slijedeći članakNATJEČAJ – biljeter/ka u Akvariju