Posjet Odjela za primijenjenu ekologiju Gimnaziji Dubrovnik u okviru projekta Blue-connect

Nastavnik s Odjela za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku izv. prof. dr. sc. Josip Mikuš učenicima 4B razreda Gimnazije Dubrovnik održao je predavanje “Domaće i strane vrste – je li moguć suživot?”. Predavanje je ostvareno u okviru projekta “Reconnect Science with the Blue Society” (Blue-connect) ovogodišnje Europske noći istraživača.

Na početku je istaknuta važnost i cilj strategije Plavog rasta i Europskog zelenog plana Europske komisije, na temelju koje je i osmišljena ovogodišnja Europska noć istraživača.

Predavanje je počelo definiranjem domaćih i stranih vrsta i njihove uloge u raznolikim ekosustavima s naglaskom na mora i oceane. Nakon kratke rasprave o načinu unosa alohtonih vrsta u ekosustave različitih biogeografskih područja, pobliže je obrađena problematika invazivnih vrsta na primjerima plavog raka Callinectes sapidus i veslonošca Pseudodiaptomus marinus, pojava kojih je već dobro istražena, ne samo u Mediteranu već i u Jadranskom moru tijekom zadnja dva desetljeća. Predavač je naglasio da su sve spoznaje do kojih se došlo u svezi ponašanja domaćih i stranih vrsta, kao i njihovih prilagodbi uvjetima u ekosustavima, rezultat pažljivo osmišljenih i često dugotrajnih istraživačkih projekata te je učenicima približio način rada u jednom projektu, odnosno ekološkom istraživanju, tijekom kojega se prati pojava i unos novih vrsta.

Više o projektu “Reconnect Science with the Blue Society” (Blue-connect) i o Europskoj noći istraživača na poveznicama:

Web stranica: https://jaistrazujem.hr/

Facebook: https://www.facebook.com/jaistrazujem

Instagram: https://www.instagram.com/ja_istrazujem_blueconnect/?hl=hr

TikTok: https://www.tiktok.com/@ja_istrazujem?lang=en

YouTube: https://www.youtube.com/channel/UCfSiZlto6rssD5QVikLE92w

Predhodni članakSvečano otvorena Međunarodna znanstvena konferencija CECIIS 2022
Slijedeći članakANKETA – ususret Europskoj noći istraživača