Predavanje “Unos stranih vrsta brodovima u Jadransko more” učenicima Pomorsko – tehničke škole

Nastavnik s Odjela za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku izv. prof. dr. sc. Josip Mikuš i Karlo Maškarić mag. oecol. et. prot. nat. održali su 6. ožujka 2023. učenicima prvog razreda smjera tehničar za brodostrojarstvo Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik predavanje pod nazivom “Unos stranih vrsta brodovima u Jadransko more”. Predavanje je ostvareno u sklopu projekta “Reconnect Science with the Blue Society” (Blue-connect) ovogodišnje Europske noći istraživača i u suradnji s nastavnikom Pomorsko-tehničke škole Dubrovnik Matom Bilićem, prof.

Na početku su predavači istaknuli važnost i cilj strategije Plavog rasta i Europskog zelenog plana Europske komisije, na temelju koje je i osmišljena ovogodišnja Europska noć istraživača.

Tema predavanja započeta je definiranjem domaćih i stranih vrsta i njihove uloge u raznolikim ekosustavima s naglaskom na mora i oceane. Nakon kratke rasprave o načinu unosa alohtonih vrsta u ekosustave različitih biogeografskih područja, pobliže je obrađena problematika invazivnih vrsta na primjerima plavog raka Callinectes sapidus i veslonošca Pseudodiaptomus marinus, pojava kojih je već dobro istražena, ne samo u Mediteranu već i u Jadranskom moru tijekom zadnja dva desetljeća. Predavači su naglasili da su sve spoznaje do kojih se došlo u svezi ponašanja domaćih i stranih vrsta, kao i njihovih prilagodbi uvjetima u ekosustavima, rezultat pažljivo osmišljenih i često dugotrajnih istraživačkih projekata te je učenicima približen način istraživačkog rada u jednom projektu tijekom kojega se prati pojava i unos novih vrsta. Učenici su pažljivo, aktivno i sa zanimanjem pratili izlaganje.

Predhodni članakMeđunarodni dan žena obilježen nizom predavanja o ženama u prošlosti
Slijedeći članakObavijest o povlaštenim i besplatnim ulaznicama u javne ustanove u vlasništvu Grada Dubrovniku