Produžen rad FER-ovom Znanstvenom centru izvrsnosti

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je u listopadu 2020. godine donijelo odluku o produžetku rada Znanstvenog centra izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave u narednom razdoblju od pet godina.

Znanstveni centar izvrsnosti za znanost o podatcima i kooperativne sustave prvi je i jedini nacionalni centar izvrsnosti u području tehničkih znanosti u Hrvatskoj, inauguriran krajem 2015. godine. Centar okuplja trinaest istaknutih organizacija među kojima je jedanaest visokoškolskih institucija iz Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka i Dubrovnika te Institut Ruđer Bošković i poduzeće Ericsson Nikola Tesla.

Misija Centra jest unaprijediti hrvatsku znanost i ojačati njezino uključivanje u Europski istraživački prostor (eng. European Research Area) odnosno potaknuti sudjelovanje u istraživačkim programima EU i drugim međunarodnim programima. Centar djeluje kao središte suradnje akademske zajednice s poslovnim i javnim sektorom u području ekspertiza istraživačkog tima Centra, s ciljem snažnog doprinosa poboljšanju kvalitete života i poticanja ekonomskog rasta u Republici Hrvatskoj.

Centar se sastoji od dviju istraživačkih jedinica: Istraživačke jedinice za znanost o podatcima (IJ DataScience), koju vodi prof. dr. sc. Sven Lončarić i Istraživačke jedinice za napredne kooperativne sustave (IJ ACROSS), koju vodi prof. dr. sc. Ivan Petrović.

Naša nastavnica izv. prof. dr. sc. Ivana Palunko i Vicko Prkačin iz LARIAT-a dio su Istraživačke jedinice za napredne kooperativne sustave (IJ ACROSS).

Izvor: www.fer.unizg.hr

Predhodni članakDobitnici Rektorove nagrade sveučilišnih odjela u ak. 2019./2020.
Slijedeći članakJavno online predavanje u okviru projekta ProtectAS