Projekt Innovamare proglašen “Blue championom” Europske unije!

Projekt ‘Innovamare’, na kojem je jedan od partnera i Sveučilište u Dubrovniku, je na “EIB Venture Debt & Advisory Summitu”, 13. svibnja u Luxembourgu,  proglašen “Blue Championom” Europske unije!

Riječ je o inicijativi Europske komisije i Europske investicijske banke kojom se odabire 20 inovativnih tvrtki, projekata i inicijativa za koje se smatra da najbolje doprinose razvoju plave ekonomije u Europskoj uniji. U nagrađenom projektu su sudjelovali Odjel za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku i Laboratorij za inteligentne autonomne sustave (LARIAT), dok je koordinatorica projekta bila izv. prof. dr. sc. Ivana Palunko.

Odabranim projektima pružit će se EIB-ove savjetodavne usluge za definiranje modela financiranja projekta, razvoj poslovnog modela i stvaranje partnerstava na razini EU, a projekt ‘Innovamare’ ima izuzetan značaj za Hrvatsku i Jadransko-jonsku regiju, kao i za razvoj održive plave ekonomije.

‘InnovaMare’ je osmišljen kako bi se razvio i uspostavio model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzorike za potrebe kontrole i nadzora onečišćenja u Jadranskom moru, a kao rezultat projekta je uspostavljen Digitalni inovacijski HUB Innovamare koji teži postati centralno mjesto za transfer tehnologije, jačanje suradnje i povezivanja dionika na prekograničnoj i transnacionalnoj razini iz javnog, privatnog i znanstveno-istraživačkog sektora za razvoj, testiranje i validaciju morskih tehnologija s misijom održivosti Jadranskog mora.

DIH unutar svog ekosustava kontinuirano radi na osiguravanju financiranja, stvaranju prihoda za daljnja ulaganja i razvoj tehnoloških rješenja za digitalnu i zelenu transformaciju plave ekonomije. 

U nagrađenom projektu su sudjelovali: University of Trieste; Sveučilište u Zagrebu Fakultet Elektrotehnike i Računarstva, Sveučilište u Dubrovniku, Sveučilište u Rijeci, National Institute of  Oceanography and Experimental Geophysics – OGS, Institut Ruđer Bošković, National Research Council, Hrvatska gospodarska komora, Regional Union of the Chambers of Commerce of Veneto Region, Regional Agency for Technology and Innovation, Maritime Technology Cluster FVG, Šibensko-kninska županija,  Communication Technology S.R.L i Geomar d.o.o.

FOTO: EIB, DIH Innovamare

Predhodni članakKap. Josip Karakašić o pomorskoj karijeri i prednostima studiranja na Pomorskom odjelu u Dubrovniku
Slijedeći članakOdluka o odabiru kandidata za odlazak na mobilnost u svrhu studijskog boravka u 2023./2024. u okviru Erasmus+ KA171 projekta 2023. – SAD