Projekt ‘STEAM trpeza’ – posjet učenika i profesorica Gimnazije Dubrovnik Odjelu za elektrotehniku i računarstvo i Laboratoriju za inteligentne autonomne sustave LARIAT

Gimnazija Dubrovnik, u partnerstvu sa Sveučilištem u Dubrovniku, u ovoj školskog godini provodi projekt rada s darovitim učenicima osnovnih i srednjih škola. Kroz projekt ‘STEAM trpeza’ Laboratorija za inteligentne autonomne sustave Odjela za elektrotehniku i računarstvo, želi se podići svijest o važnosti kvalitetne prehrane i racionalnog trošenja energije, koristeći pravilno odabrano posuđe i izvore topline.

Tom prilikom je 22 učenika svih razreda Gimnazije Dubrovnik, u pratnji četiri profesorice, posjetilo Odjel za elektrotehniku i računarstvo i Laboratorij za inteligentne autonomne sustave Sveučilišta u Dubrovniku

Učenici su sudjelovali u dvije radionice – ‘Ispitivanje ekonomičnosti upotrebe različitih materijala pri kuhanju’ i ‘Usporedba različitih izvora topline s gledišta energetske učinkovitosti’. Voditeljice radionica su bile Katarina Papac i Dinka Lale, uz profesorice Andreu Sebastijan i Mares Golubović, te kolegicu Noru Miljanić. Vicko Prkačin, Ante Žile i Iva Pozniak iz Laboratorija za inteligentne autonomne sustave upoznali su učenike sa svojim radom u laboratoriju, opremom i projektima na kojima LARIAT sudjeluje. Posebno su istaknuli projekt ‘SeaClear’ i ‘SeaClear 2’ koji su razvili sustav za prikupljanje otpada s morskog dna Osim toga, učenicima je pobliže opisan način funkcioniranja drona čiji im je let demonstriran.

Na projektu, osim Laboratorija za inteligentne autonomne sustave Odjela za elektrotehniku i računarstvo i Gimnazije Dubrovnik, sudjeluju i Odjel za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku, Ronilački klub Dubrovnik i Prirodoslovni muzej Dubrovnik.

Odjel za elektrotehniku i računarstvo zahvaljuje svim sudionicima na njihovom angažmanu, te se veseli budućim suradnjama s dubrovačkim gimnazijalcima.

Predhodni članakOdržano predavanje “Zašto je wellbeing važan zaposlenicima, ali i poslodavcima?”
Slijedeći članakNajava predavanja i izložbe ‘Pisana kulturna baština na papiru- multidisciplinarna istraživanja’