Održano predavanje “Zašto je wellbeing važan zaposlenicima, ali i poslodavcima?”

U četvrtak, 21. ožujka, na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju Sveučilišta u Dubrovniku. održano je predavanje “Zašto je wellbeing važan zaposlenicima, ali i poslodavcima?”

Na predavanju su sudjelovale prof. dr. sc. Darja Maslić Seršić s Odsjeka za psihologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, profesorica psihologije Katarina Krile, predstojnica dubrovačke područne službe Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, poduzetnica Ivana Pavičić i moderatorica prof. dr. sc. Ivona Vrdoljak Raguž s Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju.

Teme o kojima je bilo riječi odnosile su se na wellbeing (blagostanje zaposlenika) i stvaranje pozitivnog radnog okruženja. Ove teme su posebno stavljene u fokus tijekom pandemije koronavirusa, kada je aktualizirano pitanje mentalnog zdravlja zaposlenika kao preduvjet za razvoj karijere. Posebno se to odrazilo na mlade generacije – milenijalce i generaciju Z, koji preferiraju netradicionalne oblike rada poput rada na daljinu i digitalnog nomadstva, što im omogućava fleksibilno radno vrijeme i bolju ravnotežu poslovnog i privatnog života.

Gostujuće predavačice su istaknule važnost ljudskih resursa i stvaranja vrijednosti i reputacije tvrtke kao poželjnog poslodavca, što je moguće uz osluškivanje potreba zaposlenika. Osvrnule su se i na sve veći broj stranih radnika i stanje na hrvatskom tržištu rada, posebice kod oglasa za posao u kojima poslodavci često ne navode druge prednosti pojedinog radnog mjesta osim plaće, koja novim generacijama nije jedini benefit koji traže. Naglasile su i važnost cjeloživotnog obrazovanja, koje ima pozitivan utjecaj na dobrobit pojedinca.

Predavanje je bilo jedna od aktivnosti Tjedna karijera Sveučilišta u Dubrovniku, koji je ove godine posvećen upravo temama postizanja ravnoteže između poslovnog i privatnog života, te razvijanju vlastitog blagostanja, s ciljem pružanja dodatne podrške studentima u pripremama za tržište rada.

Predhodni članakOdržano predavanje prof. dr. sc. Sandre Uskoković na Sveučilištu Sapienza
Slijedeći članakProjekt ‘STEAM trpeza’ – posjet učenika i profesorica Gimnazije Dubrovnik Odjelu za elektrotehniku i računarstvo i Laboratoriju za inteligentne autonomne sustave LARIAT