Prvenstveno se bavim „plavom ekonomijom“

“Trenutno radim kao asistent i poslijedoktorand na sveučilištu Babeș-Bolyai i na Institutu za istraživanje molekularnih i izotopnih tehnologija u gradu Cluj-Napoca. Moja su istraživanja orijentirana u dva smjera: prvenstveno se bavim „plavom ekonomijom“ granom gospodarstva koja ima cilj povećati učinkovitost iskorištavanja morskih resursa po visokim ekološkim standardima; a također se bavim istraživanjem strukturalnih defekata u metalnim nanomaterijalima. Stručan sam u korištenju spektroskopije, ali se koristim i rezultatima drugih analitičkih metoda visoke preciznosti, kao što su elektronska mikroskopija, rentgenska difrakcija itd. Priča je počela negdje tijekom 2015., kada sam upoznao profesoricu iz grada Cluj-Napoca. Ona me je kasnije i pozvala da nastavim karijeru u Rumunjskoj nakon što diplomiram u Dubrovniku.

Završio sam preddiplomski studij Akvakultura i diplomski studij Marikultura na Odjelu za akvakulturu, današnji Odjel za primijenjenu ekologiju. Tijekom studija bio sam vrlo zainteresiran za znanstveni rad, što mi je osoblje Odjela i omogućilo. Tako je počela moja akademska karijera, što me je odvelo u laboratorije i institucije koje se bave problematikom meni dotad nepoznatom; nisam znao da postoje na početku studija, u 2012. godini.

Tijekom prijepodneva obično radim na Institutu, a poslijepodne odlazim u jedan od tri laboratorija Sveučilišta u kojima se nalaze razni analitički uređaji. Energija i vrijeme su veliki izazovi jer se često dogodi da krećem na posao rano ujutro i vraćam se kasno navečer. Potpuno slobodnih dana u praksi nema, ali imam veliku fleksibilnost radnog vremena i dosta slobode kretanja i poštovanja kolega, što mi mnogo znači.

Znanje stečeno tijekom studija u Dubrovniku pomoglo mi je da se brzo snađem u novom okruženju u gradu Cluj-Napoca. Ondje sam i doktorirao fiziku, istražujući morske resurse. Poglavito mi je mnogo značila podrška Sveučilišta u Dubrovniku oko pripreme uzoraka. Moj je savjet svim trenutnim i budućim studentima: razvijte dobre radne navike, pronađite nešto što vas zanima. To je, prije svega ujedno i plodno područje za rad, i ustrajte u tome. Ako se uistinu iskažete svojim rezultatima, koji i ne moraju biti spektakularni, dovoljno je da se potrudite više od minimalnih očekivanja. Netko će vas zasigurno prepoznati i pogurati dalje!”

Dr. Fran Nekvapil, post-doc student

Predhodni članak9. Odluka o odabiru osoblja, KA103 2019.
Slijedeći članakE-JN-16-2022 Supstrati i perliti