SEACLEAR 2.0 Kick-off sastanak u Delftu

SeaClear 2.0 projektni kick-off sastanak održan je 14. veljače 2023. u Delftu, Nizozemska. Projektni partneri sastali su se prvi puta prilikom čega su razgovarali o ulogama i doprinosu svakoga od njih te planirali sljedeće korake projekta.

S gotovo pola milijarde tona plastike koja svake godine ulazi u europska mora, tehnološka rješenja za prepoznavanje i uklanjanje otpada trebaju se povezati s društvenim intervencijama kako bi se spriječilo i smanjilo stvaranje i ispuštanje otpada od strane građana.

Nova inicijativa koju financira EU ima za cilj iskoristiti umjetnu inteligenciju – postavljanjem flote pametnih robota koji će sami samostalno identificirati, locirati i skupljati morski otpad. SeaClear2.0 tim aktivirat će i osnažiti lokalne zajednice kroz gamificirane akcije i radit će s njima na razvoju preporuka za rješavanje nedostataka u politici odnosa s problemom morskog otpada.

Projekt HORIZON SeaClear2.0 započet će 1. siječnja 2023. i trajat će 48 mjeseci. Ukupni proračun projekta je 9.086.305,00 €, od čega 7.971.863,50 € financira EU, a više od  850.000 € budžeta rezervirano je za UNIDU.  Konzorcij se sastoji od 13 partnera iz 9 zemalja, koji su stručni u raznim poljima djelatnosti; uključivanju javnosti, kreiranju strategija, robotskoj percepciji i upravljanju, umjetnoj inteligenciji, pomorskoj tehnologiji, ronilačkim operacijama te razvrstavanju i recikliranju otpada: Tehničko sveučilište Delft ( Nizozemska, koordinator projekta), Regionalna agencija Dunea (Hrvatska), Fraunhofer Institut (Njemačka); Hamburg – lučka uprava (Njemačka), Isotech (Cipar), M.Danchor (Izrael), Subsea Tech (Francuska), Técnicas y Obras Subacuáticas (TECNOSUB) (Španjolska), Tehničko sveučilište Minhen (Njemačka), Sveučilište u Dubrovniku (Hrvatska), Tehničko sveučilište Cluj-Napoca (Rumunjska), Veolia (Francuska) i Venice Lagoon Plastic Free (Italija).

Voditeljica projekta na UNIDU je izv. prof. dr. sc. Ivana Palunko, voditeljica Laboratorija za inteligentne autonomne sustave (LARIAT) s Odjela za elektrotehniku i računarstvo čiji istraživački tim doprinosi tehnološkom razvoju sustava iz područja robotike, umjetne inteligencije i automatskog upravljanja, a u projektu sudjeluju još i izv. prof. dr. sc. Marijana Pećarević, izv. prof. dr. sc. Ana Bratoš Cetinić, doc. dr. sc. Marina Brailo, doc. dr. sc. Kruno Bonačić s Odjela za primijenjenu ekologiju, kako bi se osiguralo da sustav robota koji će se razviti ni na koji način ne ugrožava biljni i životinjski svijet u morskom okolišu te prof. dr. sc. Nebojša Stojčić s Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, koji daje pristup projektu kroz studiju izvodljivosti kako bi se dodatno istražila ekonomska isplativost ovakvog sustava.

Predhodni članakNatječaj za dodjelu Rektorove nagrade za najbolja studentska znanstvena, stručna ili umjetnička ostvarenja u ak. god. 2021./2022.
Slijedeći članakPredavanje indijskog veleposlanika u sklopu Tjedna indijske kulture u Dubrovniku