Završna radionica projekta ProtectAS

Završna radionica projekta „Razvoj sustava kontrole i obrane luka od širenja stranih vrsta (ProtectAS)“ održana je 4. svibnja u Vijećnici Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Nizom predavanja široj javnosti i suradnicima iz područja pomorstva, zdravstva i zaštite okoliša predstavljena je problematika utjecaja balastnih voda na širenje štetnih organizama putem morskog transporta, koja bi s daljnjim razvojem klimatskih promjena mogla imati sve nepoželjnije posljedice na morski okoliš i zdravlje čovjeka kao i rezultati projekta.

Projekt ProtectAS započeo je 2020. godine, a predviđeno trajanje projekta je tri godine. Cilj projekta je razviti sustav kontrole i obrane luka od unosa štetnih organizama koji će omogućiti smanjenje ranjivosti obalnog područja od potencijalnog unosa štetnih organizama uslijed klimatskih promjena. Istraživanja se obavljaju u dvjema hrvatskim lukama, Rijeci i Pločama, a sustav će se moći primijeniti i na ostale luke.

Na projektu, osim Odjela za primijenjenu  ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku, koji je nositelj projekta, sudjeluju i stručnjaci i istraživači iz CIM IRB Rovinj, Građevinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije te Pomorskog fakulteta Sveučilišta u Rijeci. Projekt ProtectAS financira se sredstvima operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020. (OPKK) iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova (ESIF), a u okviru poziva ‘Shema za jačanje primijenjenih istraživanja za mjere prilagodbe klimatskih promjena’. Ukupna vrijednost projekta je 425.191,00 EUR.

Predhodni članakPanel „Be a winner, study at UNIDU“ na Odjelu za ekonomiju i poslovnu ekonomiju
Slijedeći članakO dezinformacijama na jedanaestoj znanstvenoj tribini Sveučilišta u Dubrovniku