Znanstvenici s Odjela za akvakulturu uzorkovali balastne vode

Tim znanstvenika s Odjela za akvakulturu Sveučilišta u Dubrovniku priključio se redovitoj inspekciji Lučke kapetanije Ploče kako bi obavio kontrolu balastnih voda na kineskom brodu Zhen Hua 33, koji je u akvatorij gradilišta Pelješkog mosta stigao po tegljače. Na brodu su uzeti uzorci vode iz balastnih tankova pri čemu je korištena oprema nabavljena u sklopu projekta Balmas, kroz koji su provedena istraživanja u najvažnijim jadranskim lukama i razvijen plan upravljanja balastnim vodama u Jadranskom moru.

Nastavak je ovo suradnje s Lučkom kapetanijom Ploče na poslovima vezanim uz zaštitu morskog okoliša u luci Ploče, a koja je započela prije 20-tak godina kada su na Sveučilištu u Dubrovniku krenula istraživanja iz ovog područja te se nastavila i suradnjom na projektu Balmas na kojemu su Sveučilište u Dubrovniku i Ministarstvo mora prometa i infrastrukture bili među hrvatskim partnerima.

Uz uzorkovanje balastnih voda i uzimanje podataka o balastnim vodama, prikupljeni su i podaci o ugrađenom sustavu za obradu balasta. Zanimljivo je da je na ovom brodu ugrađen uređaj za obradu balastnih voda koji koristi metodu vrlo sličnu metodi osmišljenoj i patentiranoj 2007. na Sveučilištu u Dubrovniku od strane projektnog tima predvođenog pokojnim profesorom emeritusom Josipom Lovrićem.

Nastavak je ovo uspješnih istraživanja iz područja unosa alohtonih vrsta brodovima koja su na Sveučilištu u Dubrovniku započeta još 1998. godine, kada se ova problematika počela ozbiljnije istraživati i u ostatku svijeta. Nakon više provedenih projekata iz ovog područja, Sveučilište je i danas nositelj strukturnog projekta Razvoj sustava kontrole i obrane luka od unosa stranih vrsta (ProtectAS), na kojemu sudjeluje 5 partnera i u sklopu kojega se provode istraživanja u lukama Ploče i Rijeka.

Predhodni članakNastupno predavanje dr. sc. Minele Fulurija Vučić
Slijedeći članakĐorđu Obradoviću dodijeljena Plaketa za razvoj odnosa s javnošću i medija