Dr. sc. Dinka Lale sudjelovala na globalnom forumu energetske sigurnosti

Temeljem dugogodišnje suradnje Sveučilišta u Dubrovniku i Kineske akademije društvenih znanosti koju je provodio izv. prof. dr. sc. Žarko Koboević na temu BELT AND ROAD inicijative, ove godine suradnja je proširena na dr. sc. Dinku Lalu.

Od 25. do 29. rujna 2023. godine, u Pekingu se razgovaralo o međunarodnoj energetskoj suradnji, sigurnoj opskrbi energijom, razvoju obnovljivih izvora energije, kao i o  istraživanjima i ulaganjima u energetski sektor i održivi razvoj te o međunarodnim odnosima.

Najprije je održan 11. Global Forum on Energy Security koji je ove godine imao tek dva online sudionika nakon nekoliko godina covida. Događaj je organizirala Kineska akademija društvenih znanosti (Chinese Academy of Social Science – CASS) na čelu s profesorom dr. Liu Qiang. Suorganizator Foruma je bio Institut kvantitativne i tehnološke ekonomije (Institute of Quantitative and Technological Economics), a podržao ga je Kinesko sveučilište za naftu (China University of Petroleum – CUP). Sudionici su bili stručnjaci iz različitih dijelova svijeta, od pravnika, ambasadora, stručnjaka za međunarodne odnose do inženjera. Dinka Lale sa Sveučilišta u Dubrovniku, održala je prezentaciju o LNG terminal na otoku Krku kao dijelu novog energetskog puta kroz Europu. Potom je uslijedio 5. International seminar of Belt and Road Initiative. Belt and Road Inicijativa odnosi se na nave putove ekonomije i energije, a nastavno na povijesni Put svile. Osobno ju je započeo predsjednik Narodne republike Kine Xi Jinping prije 10 godina. Prof. Qiang s CASS kao ideju o novom putu energije i međusobnom povezivanju različitih zemalja provodi već jedanaestu godinu. Na kraju je održan seminar o Energy Transition Think Tank Alliance koji je, osim prije navedenih institucija, organizirao i Istraživački institut za ekonomiju i tehnologiju (CNPC Economics and Technology Research Institute). Kina je svjesna klimatskih promjena i zagađenja okoliša emisijom ugljik dioksida u atmosferu. Predviđaju da će 2030. godina biti godina kada će dosegnuti svoj vrhunac u emisiji CO2 u atmosferu, te se nadaju da će, uz slogan, suradnja, komunikacija, akcija, u budućnosti biti okrenuti obnovljivim izvorima energije, održivom razvoju i društvu.

Predhodni članakRadionice za studente: Ustani i (pro)govori!
Slijedeći članakPročelnik Vujičić sudjelovao na konferenciji Međunarodne udruge pomorskih učilišta