Druga radionica u obljetničkoj godini Statuta

U okviru programa obilježavanja 750 godina Statuta grada Dubrovnika 27. listopada 2022. godine u 14 sati u sveučilišnom Kampusu održat će se radionica naziva Formalno-pravne osobitosti obiteljskih odnosa.

U drugoj radionici u obljetničkoj godini Statuta sagledat će se ovaj temelj pravnog poretka i simbol dubrovačke državnosti kroz njegove izričajne i jezično-konstruktivne kao i formalno-pravne osobitosti. To će pokušati ostvariti učenici 2. razreda Gimnazije Dubrovnik uz vodstvo i mentorstvo prof. Tamare Spajić te studenti studija Povijest Jadrana i Mediterana Sveučilišta u Dubrovniku uz profesorice Jasenku Maslek i Minelu Fulurija Vučić. Nakon uvodnih pojašnjenja i uvođenja u temelje pravnog poretka sudionicima radionice će se na primjerima odredbi Četvrte knjige Statut predstaviti kao izvor za istraživanje analiziranjem obiteljskih odnosa u srednjem vijeku i način na koji su bili definirani Statutom.

Konkretno, predočit će se tekstovi iz 3. i 4. knjige Statuta s istaknutim riječima srednjevjekovnog latiniteta koje će sudionici zatim uklapati u tekst. Uspješnost rada i metodička primjerenost bit će na kraju procijenjena evaluacijskim kvizom i interaktivnim komentarima.

Radionica je organizirana u suradnji Sveučilišta u Dubrovniku – Studija „Povijest Jadrana i Mediterana“ i Gimnazije Dubrovnik, a uz potporu Grada Dubrovnika, Državnog arhiva u Dubrovniku, Turističke zajednice grada Dubrovnika i Dubrovačke baštine.

Radujemo se vašem dolasku!

Predhodni članakNatječaj za dodjelu stipendija učenicima i studentima Grada Dubrovnika za školsku godinu 2022/23.
Slijedeći članakEdukacija i radionica “Participativnog budžetiranja” u Centru za mlade