Ekološka grupa Učeničkog doma Dubrovnik posjetila Odjel za elektrotehniku i računarstvo

Mladi iz Ekološke grupe Učeničkog doma Dubrovnik pod vodstvom odgajateljice Nikoline Deranje, su 11. prosinca posjetili Odjel za elektrotehniku i računarstvo Sveučilišta u Dubrovniku.

U posjetu je sudjelovalo 12 učenika Gimnazije Dubrovnik, Klasične gimnazije, Pomorske škole I Medicinske škole Dubrovnik.

Dr. sc. Dinka Lale je učenike odvela u posjet Elektrotehničkom laboratoriju kako bi se upoznali s proizvodnjom i spremanjem električne energije i kako bi vidjeli način funkcioniranja fotonaponskih panela.

Učenici su također posjetili Laboratorij za inteligentne autonomne sustave – LARIAT gdje ih je doktorand Vicko Prkačin uveo u svijet robotike i upoznao s projektom SeaClear. Učenike je posebno zainteresirao razgovor o dronovima, propelerima i različitim vrstama senzora, a za vježbu su pokušali  samostalno upravljati podmornicom u bazenu te se služiti robotskom rukom. Jedan od demonstratora je bio i Ante Žile i doktorand Antun Đuraš.

Ovakve inicijative su izvrsna prilika za dodatno upoznavanje mladih s ekologijom i novim tehnologijama.

Predhodni članakPročelnik Odjela za umjetnosti i restauraciju Joško Bogdanović sudjelovao na Međunarodnom znanstveno-stručnom skupu o srednjovjekovnim drvenim korskim sjedalima istočne obale Jadrana
Slijedeći članakNastavak uspješne suradnje- studenti Sveučilišta i ove godine posjetili Europski parlament i Europski sud za ljudska prava u Strasbourgu