MARLESS radionica “Prekogranični plan mjera za upravljanje morskim otpadom” održana u Puli

Uspješno organiziran radni sastanak projekta Marless o planu alata za upravljanje morskim otpadom prekograničnog područja održan u Puli 12/06/2023

Radni sastanak o razvoju plana alata za upravljanje morskim otpadom prekograničnog područja uspješno je organiziran u Puli. Na događaju su sudjelovali ključni dionici iz Italije i Hrvatske kako bi podijelili svoje razumijevanje implementacije pravnih zahtjeva Europske unije i Barcelonske konvencije.

Sveučilište u Dubrovnik je projektni partner projekta IT-HR MARLESS, a na sastanku su sudjelovale voditeljica projekta Marina Brailo Šćepanović i stručni suradnik Katica Butigan.

Glavni cilj radnog sastanka bio je predstaviti i raspravljati o planu alata za upravljanje koji će služiti kao praktični dokument bez pravne obveze. Ovaj alat je osmišljen s ciljem olakšavanja sveobuhvatnog razumijevanja među partnerskim zemljama, omogućujući učinkovitu provedbu propisa EU-a i Barcelonske konvencije. Naglasak se stavlja na važnost tehničke stručnosti, znanstvenog znanja i socijalno-ekonomskog utjecaja morskog otpada u Jadranskom moru.

Glavni cilj radnog sastanka bio je predstaviti i raspravljati o planu alata za upravljanje. Radni sastanak također će pružiti priliku za prijenos rezultata projekta i stečenog znanja nadležnim tijelima za upravljanje morskim otpadom na nacionalnoj i regionalnoj razini, kao i drugim zainteresiranim dionicima u upravljanju morskim otpadom. Time će se pridonijeti osiguranju provedbe budućeg plana alata.

Tijekom sastanka, sudionici su prezentirali rezultate svojih istraživanja i dosadašnju praksu u upravljanju otpadom te su identificirali područja koja zahtijevaju daljnje unaprjeđenje. Na sastanku su sudjelovali i predstavnici različitih pravnih i znanstvenih tijela s bogatim znanjem o problemima morskog otpada u Jadranskom moru te koji su najviše sposobni pridonijeti pronalaženju rješenja; predstavnica Ministarstva ekonomije i održivog razvoja, Regionalne agencije za zaštitu okoliša i prevenciju Veneto, Odijela za okoliš, reljef i urbanu kvalitetu Regije Puglia, UN programa za okoliš/Mediterranean Action Plan, Istarske županije, Cetacea Fondacije, Ministarstva poljoprivrede i ribarstva, Instituta za vode Republike Slovenije, Instituta Ruđer Bošković, Regionalne agencije za zaštitu okoliša Friuli Venezia Giulia, te Instituta za Oceanografiju i ribarstvo Hrvatska.

Predhodni članakCall for application for admission to the doctoral study Applied Marine Sciences
Slijedeći članakOdržan okrugli stol „Digitalne vještine u trećoj dobi“