Novi projekt na Sveučilištu: MARLESS – „MARine Litter cross-border awarenESS and innovation actions”

Početni (kick off) sastanak projekta MARLESS – „MARine Litter cross-border awarenESS and innovation actions” održan je online 28. i 29. srpnja 2020. Ovaj strateški projekt traje od 1. 6. 2020. do 31. 12. 2022., a provodi se u okviru INTERREG programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2014-2020. Projekt MARLESS će se baviti problemom otpada u Jadranskom moru s različitih aspekata što uključuje praćenje količine otpada moru, podizanje svijesti građana o tom problemu, pilot aktivnosti kojima je svrha testirati eksperimentalne procese uklanjanja otpada iz mora, kao i prekogranično upravljanje koje bi smanjilo količinu otpada koji dospijeva u Jadransko more.

U projektu vrijednom 4.244.726,00 € sudjeluje 13 partnera iz više regija Sjevernog i Južnog Jadrana. Glavni partner je Regional Agency For Environmental Protection and Prevention of Veneto, a u projektu surađuju regije Veneto, Friuli Venezia Giulia, Apulia i Emilia-Romagna, Sveučilište u Bologni te nevladina organizacija Cetacea Foundation s talijanske strane, dok hrvatski tim čine Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Centar za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković, Sveučilište u Dubrovniku, Regionalna razvojna agencija Dubrovačko-neretvanske županije, Istarska regionalna energetska agencija i Istarska županija. Znanstveni tim Sveučilišta u Dubrovniku čine nastavnici Odjela za akvakulturu i članovi Laboratorija za inteligentne autonomne sustave s Odjela za elektrotehniku i računarstvo, a s proračunom od 399.860,00 € razvijat će autonomnu mobilnu mrežu za prikupljanje plutajućeg otpada i dati doprinos u aktivnostima vezanim za ekstrakciju mikroplastike iz vodenog stupca, praćenja količine otpada u Jadranskom moru i podizanja svijesti građana o ovom problemu.

Više o projektu: https://www.italy-croatia.eu/web/marless

Predhodni članakE-JN-2-2020 Hrana, piće i srodni proizvodi
Slijedeći članakOdluka o raspisivanju internog poziva za podnošenje kandidature za glavnog urednika časopisa “Ekonomska misao i praksa”