Odjel za komunikologiju

Jedan od najdinamičnijih odjela na Sveučilištu u Dubrovniku je Odjel za komunikologiju! To je pravo odredište za sve koji žele postati novinari, radio ili TV voditelji, snimatelji, PR menadžeri ili komunikacijski stručnjaci. Sve pojedinosti otkriva pročelnik prof. dr. sc. Mato Brautović!

prof. dr. sc. Mato Brautović, FOTO: Robert Gašpert

Koje studije nudi Odjel za komunikologiju i na kojim razinama?

Odjel za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku nudi preddiplomski studij Mediji i kultura društva te diplomske studije Mediji i Odnosi s javnostima. Studiji su namijenjeni svima koji se žele obrazovati za djelatnosti povezane s medijima i novinarstvom, ali i za različite oblike komunikacije, kao što su odnosi s javnostima, javno, političko i poslovno komuniciranje.

Koje su prednosti studiranja na Odjelu za komunikologiju?

Studij se odvija u modernim prostorima, u nastavi sudjeluju najbolji domaći i inozemni stručnjaci i priznati profesionalci, a prednost ovog studija je kombinacija teorije i prakse. Naime, nastava uključuje stručni i kreativni rad u medijskim radionicama, vježbama i očekuje se znatan osobni angažman studenata. Prednosti studija Odjela za komunikologiju su visoka kvaliteta predavanja, rad u malim skupinama što omogućuje individualni pristup studentu, korištenje suvremenih informacijskih i komunikacijskih tehnologija, usklađenost općih i stručnih kolegija te kombinaciju redovite i modularne nastave.

Koje se znanja i vještine stječu?

Prijediplomski studij Mediji i kultura društva studentima nudi široka znanja koja uključuju, uz novinarstvo i odnose s javnošću, i discipline kao što su političke znanosti, kulturologiju, psihologiju, sociologiju. Nastavni planovi prijediplomskog studija Mediji i kultura društva ali i diplomskih studija Mediji i Odnosi s javnostima revidirani su da budu u korak s vremenom i tržištem rada, te da je adekvatan programima svjetskih studija iz ovih područja. Pisanje za novine, kreiranje radijskih emisija, snimanje i montiranje televizijskih priloga, planiranje kampanja u odnosima s javnostima samo su neke od aktivnosti uz pomoć kojih se studenti osposobljavaju za svoju buduću profesionalnu djelatnost.

Gdje se studenti koji završe studij na Odjelu za komunikologiju mogu zaposliti?

Nedavne analize Odjela za komunikologiju među alumnima (bivšim, diplomiranim studentima) pokazale su da su gotovo svi zaposleni. Poslovi u medijskoj industriji uključuju radna mjesta kao što su novinari, urednici, izvjestitelji, dopisnici i analitičari, fotografi; grafički dizajneri; audio i video montažeri i snimatelji; spikeri i voditelji, te stručnjaci za istraživanje medija i javnog mnijenja. S druge strane, studenti koji završe smjer odnosa s javnošću zapošljavanju se u službama odnosa s javnošću, vladinim i nevladinim organizacijama, PR i marketinškim agencijama i gospodarskim tvrtkama.

Što biste poručili budućim studentima; što je najvažnije znati prije početka studija?

Novinarstvo i odnosi s javnošću igraju ključnu ulogu u društvu, stoga je važno imati na umu da ovo područje zahtijeva strast prema komuniciranju i pisanju. Ako uživate u izražavanju svojih misli i ideja na pismen način te ako ste spremni razviti svoje vještine kako biste postali uspješan novinar ili stručnjak za odnose s javnošću, imate solidnu osnovu za početak. Također, važno je biti otvorenog uma i spreman naučiti nove stvari. Novinarstvo i odnosi s javnošću se brzo mijenjaju, stoga je važno da budete spremni prilagoditi se novim trendovima i tehnologijama. Jedna od ključnih vještina koju biste trebali razviti jest kritičko razmišljanje. Novinarstvo i odnosi s javnošću uključuju istraživanje, analizu i interpretaciju informacija, stoga je važno da budete sposobni procijeniti njihovu relevantnost i točnost. Također, morate biti spremni preispitati svoje pretpostavke i uvjerenja te biti otvoreni za nove perspektive. Na kraju, budite otvoreni za nove izazove i mogućnosti koje će vam se pružiti!

prof. dr. sc. Mato Brautović, FOTO: Robert Gašpert
Predhodni članakNATJEČAJ/JAVNI POZIV
Slijedeći članakObavijest – izmjena termina ispitnog roka