Odjel za primijenjenu ekologiju domaćin radionice i treninga u sklopu projekta Plastic Busters MPAs

Regionalnu radionicu u sklopu Interreg Med projekta Plastic Busters MPAs pod naslovom “Smanjenje onečišćenja mora od plastičnog otpada u moru u mediteranskim zaštićenim područjima: Rezultati i postignuća projekta PB MPAs” zajednički su organizirali Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, MIO-ESCDE iz Atene, Sveučilište iz Sjene iz Italije, Fakultet građevinarstva, arhitekture i geodezije iz Splita i domaćin Odjel za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku u utorak, 12. listopada u dubrovačkom Studentskom domu.
 
Na radionici su sudjelovali ravnateljica Uprave vodnoga gospodarstva i zaštite mora Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Elizabeta Kos, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, izaslanica gradonačelnika Grada Dubrovnika Jelena Lončarić te predstavnici Europske komisije, predstavnici Tajništva Barcelonske konvencije, Zajedničkog tajništva Interreg Mediterranean programa, kao i predstavnici zemalja koje okružuju Sredozemno more, ukupno 13 zemalja uključujući predstavnike afričkih država.
 
Nakon radionice je održan trodnevni Regionalni trening jačanja kapaciteta i prijenosa znanja Plastic busters MPAs za usklađeni monitoring otpada u moru i na plažama. Trening je proveden u suradnji s Obalnom stražom RH pri čemu su brodom “Faust Vrančić” prikupljeni uzorci makroplastike i mikroplastike u dubrovačkom akvatoriju, u moru te na plaži Šunj. Nakon terenskog rada, uzorci su obrađeni u Laboratorijima Odjela za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku. Trening su, uz djelatnike Sveučilišta, vodili stručnjaci sa Sveučilišta u Sieni, Instituta za oceanografiju i ribarstvo iz Splita i Centra za istraživanje mora Instituta Ruđer Bošković iz Rovinja, uz stručnu podršku djelatnika Sveučilišta u Dubrovniku.

Projekt PLASTIC BUSTERS MPAs – Očuvanje bioraznolikosti od morskog otpada u zaštićenim morskim područjima Mediterana – okuplja 15 partnera i 17 pridruženih partnera iz 8 zemalja (Albanije, Cipra, Hrvatske, Francuske, Italije, Grčke, Slovenije i Španjolske). Projekt se bavi upravljanjem morskim otpadom, od monitoringa do preporuka za mjere mitigacije, a sve s ciljem zaštite biološke raznolikosti i prirodnih ekosustava u pelagičkim i obalnim morskim zaštićenim područjima. Stručna podrška u organizaciji   i provedbi  međunarodnih radionica projekta Plastic Bustera MPAS dio je brojnih aktivnosti Sveučilišta u Dubrovniku kojima se razvijaju metode za uklanjanje i praćenje otpada u moru te jača svijest javnosti o ovom globalnom problemu, koji sve više pogađa i naše područje.

Predhodni članakIzmjene satnice izvođenja nastave diplomskih studija za zimski semestar akad. 2021./2022.
Slijedeći članakPoziv – program ”Seeds for the Future Sky”