Održana radionica „Statut i svakodnevica“ u Državnom arhivu

U sklopu programa obilježavanja 750. obljetnice Dubrovačkog statuta, nastavnice i studenti Preddiplomskog studija Povijest Jadrana i Mediterana sudjelovali su na radionici „Statut i svakodnevica“ koja je održana u čitaonici Državnog arhiva u Dubrovniku.

Radionicu su vodile docentice Jasenka Maslek i Irena Ipšić s nekoliko svojih studentica. Teme su bile iz IV. i VI. knjige Statuta: O mirazu i prćiji, O ubojstvima, O trovačima. Maturanti dubrovačkih srednjih škola i studenti preddiplomskog studija „Povijest Jadrana i Mediterana“ imali su priliku na primjerima iz dubrovačke povijesti saznati kako se postupalo s onim tko je počinio ubojstvo, što je sve obuhvaćala dota, kako je muž postupao sa ženinom dotom, zatim o nabavci i pripravljanju “onijeh stvari”. O samom Statutu i njegovoj restauraciji govorio je viši arhivist Državnog arhiva u Dubrovniku Zoran Perović.

Učenici su sudjelovali pitanjima i komentarima, a imali su priliku vidjeti i jedan od sačuvanih prijepisa Statuta koji su pohranjeni u Državnom arhivu u Dubrovniku. Ova radionica bila je prva od dvije predviđene radionice u obljetničkoj godini.

Podsjetimo, Godina dubrovačkog statuta obilježava se nizom različitih programa kroz cijelu godinu koji se odvijaju u suorganizaciji Grada Dubrovnika, Zavoda za povijesne znanosti HAZU, Državnog arhiva u Dubrovniku i Turističke zajednice Grada Dubrovnika te u partnerstvu s Dubrovačkim muzejima, Dubrovačkim knjižnicama, Kazalištem Marina Držića, Dubrovačkim simfonijskim orkestrom, Folklornim ansamblom Linđo, Dubrovačkom baštinom,  Sveučilištem u Dubrovniku – Studijem “Povijest Jadrana i Mediterana” i Umjetničkom školom Luke Sorkočevića.

Izvor: Državni Arhiv u Dubrovniku

Više na mrežnim stranicama Grada Dubrovnika.

Predhodni članakNATJEČAJ – stručni suradnik u Službi za izdavaštvo i marketing
Slijedeći članakNovi projekt Studentskog zbora “UNIDU MENGA”