Posljednji partnerski sastanak i međunarodna konferencija u sklopu projekta MARLESS

U sklopu projekta MARLESS u Dubrovniku je 17. svibnja održan posljednji partnerski sastanak popraćen i jednodnevnom međunarodnom konferencijom organiziranom od strane regionalne agencije DUNEA-e u dubrovačkom Lazaretu 18. svibnja. Sa sveobuhvatnom temom “Prigrli promjene i započni novi dan”, konferencija je imala za cilj povećati svijest o kolektivnoj odgovornosti i individualnim doprinosima u smanjenju morskog otpada kroz svakodnevnu praksu.

Nakon uvodne sjednice, središnje mjesto zauzele su panel rasprave na kojima su sa Sveučilišta u Dubrovniku sudjelovale prorektorica za međunarodnu suradnju i znanost izv.prof.dr.sc. Marijana Pećarević i voditeljica Laboratorija za inteligentne autonomne izv.prof.dr.sc. Ivana Palunko. Panel rasprave istražile su različite teme, uključujući “Globalne perspektive morskog otpada kao prekograničnog pitanja”, “Jadransko more kao katalizator razvoja: Fokusiranje na izazove morskog otpada”, i “Utjecaj morskog otpada na biološku raznolikost”. Posebna pozornost tijekom cijele konferencije bila je posvećena očuvanju morskih kornjača, a na programu je bila i radionica prilagođena široj javnosti pod nazivom “Radionica o protokolu za prijavu i reagiranje na otkrića uginulih, bolesnih ili ozlijeđenih morskih kornjača”.

Projekt MARine Litter cross-border awarenESS and innovation actions provodi se od 1. lipnja 2020. do 31. prosinca 2022. godine u okviru CBC Programa „2014-2020. Interreg V-A, Italija – Hrvatska“ i sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt se bavi problemom otpada u Jadranskom moru s različitih aspekata uključujući praćenje količine otpada u moru, podizanje svijesti građana o tom problemu, pilot aktivnosti kojima je svrha testirati eksperimentalne procese uklanjanja otpada iz mora, kao i prekogranično upravljanje koje bi smanjilo količinu otpada koji dospijeva u Jadransko more.

Predhodni članakLjetni ispitni rokovi akademske 2022./2023. godine
Slijedeći članakUz tisućitu obljetnicu benediktinskog samostana na Lokrumu održan niz tematskih predavanja