Predstavnici Sveučilišta sudjelovali u aktivnostima projekta MARLESS u Rovinju

Izv. prof. dr. sc. Ana Bratoš Cetinić i Luka Glamuzina, mag. ing. agr., kao predstavnici Sveučilišta u Dubrovniku, sudjelovali su na treningu o analizi mikroplastike za partnere u projektu MARLESS. Dvodnevni skup u Rovinju organizirao je Centar za istraživanje mora (CIM) Instituta Ruđer Bošković (IRB) iz Zagreba.

Tom je prilikom dr. sc. Mirta Smodlaka Tanković sa svojim timom provela prisutne kroz sve faze analize mikroplastike iz tkiva dagnje te je nizom predavanja projektnim suradnicima predstavljena problematika utjecaja otpada koji dospijeva u morski okoliš. Sljedeći dan je organizirana akcija čišćenja podmorja Južne luke Rovinj gdje je izvađeno i selektirano čak 503 kilograma otpada.

Projekt MARine Litter cross-border awarenESS and innovation actions provodi se od 1. lipnja 2020. do 31. prosinca 2022. godine u okviru CBC Programa „2014-2020. Interreg V-A, Italija – Hrvatska“ i sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt se bavi problemom otpada u Jadranskom moru s različitih aspekata uključujući praćenje količine otpada u moru, podizanje svijesti građana o tom problemu, pilot aktivnosti kojima je svrha testirati eksperimentalne procese uklanjanja otpada iz mora, kao i prekogranično upravljanje koje bi smanjilo količinu otpada koji dospijeva u Jadransko more.

Predhodni članakŠesta odluka o odabiru kandidata za odlazak na mobilnost – Erasmus+ KA103 2020.
Slijedeći članakDubrovačko sveučilište u pripremi brojnih aktivnosti za popularizaciju znanosti u osnovnim i srednjim školama