Studij Povijest Jadrana i Mediterana sudjeluje u obilježavanju Godine Dubrovačkog statuta

Dubrovnik tijekom 2022. godine nizom događanja obilježava 750. obljetnicu donošenja i stupanja na snagu Dubrovačkog statuta iz 1272. godine. Obilježavanju ovog značajnog jubileja priključilo se i Sveučilište u Dubrovniku. Radionice „Statut i svakodnevica: obilježavanje 750 godina Statuta“ održat će se u svibnju i prosincu u Čitaonici Državnog arhiva u Dubrovniku, a vodit će ih doc. dr. sc. Jasenka Maslek i doc. dr. sc. Irena Ipšić. Namijenjene su  maturantima dubrovačkih srednjih škola i studentima preddiplomskog studija „Povijest Jadrana i Mediterana“ Sveučilišta u Dubrovniku. U organizaciji programa sudjeluje i Državni arhiv u Dubrovniku.

U prisutnosti nositeljâ vlasti i uz odobravanje puka okupljenog na glas zvona, Dubrovački statut proglašen je i stupio na snagu 29. svibnja 1272. Kroz čitavih pet stoljeća (do pada Republike 1808.) ostao je temelj pravnog poretka te postao snažan simbol dubrovačkog kolektivnog identiteta i državnosti. Tekst Statuta pisan je na latinskom jeziku i tek u novije vrijeme doživio je svoje prijevode na hrvatski i engleski.

Predhodni članakGostujuće predavanje Katarine Krile s HZZ-a
Slijedeći članakStudy of History of the Adriatic and the Mediterranean participates in marking of the Year of the Statute of Dubrovnik