Tematska predavanja o Lokrumu uz tisućitu obljetnicu benediktinskog samostana

Povodom obilježavanja tisuću godina benediktinskog samostana na Lokrumu Studij Povijest Jadrana i Mediterana Sveučilišta u Dubrovniku, Dubrovački muzeji i Javna ustanova Rezervat Lokrum organiziraju Tematska predavanja o Lokrumu u petak, 19. svibnja s početkom u 11.00 sati na otoku. Predavači će biti nastavnici, studenti i alumni studija Povijest Jadrana i Mediterana te djelatnici Dubrovačkih muzeja. Program će trajati dva sata, a besplatan brod za Lokrum polazi u 10.30 sati.

Prema sačuvanoj ispravi, tj. prijepisu iz 13. stoljeća, benediktinski samostan Sv. Marije na Lokrumu osnovan je 1023. godine, dok su posljednji redovnici otok napustili 1798. godine. Osim niza predavanja o benediktincima (o osnutku samostana, svakodnevici redovnika, legendi i istini o lokrumskom prokletstvu) bit će govora i o lokrumskom Lazaretu, vlasnicima otoka nakon pada Republike, izgradnji utvrde Royal, Lokrumu kao jedinstvenoj hortikulturnoj stanici austrijskog nadvojvode Maksimilijana I. Habsburškog, brodolomu brika „Triton“ 1859. godine, Lokrumu kao otoku djece u 20. stoljeću, te otoku Lokrumu u okvirima kulturnog turizma.

Molimo potvrdite svoj dolazak ispunjavanjem Google obrasca na poveznici: https://forms.gle/52fGcLj1gxb9x1Kr5 ili skenirajte QR kod u dokumentu u nastavku.

Predhodni članakOdržana InnovaMare završna konferencija u Šibeniku
Slijedeći članakInnovaMare Final Conference held in Šibenik