Tjedan karijera otvoren izložbom ‘Rad na kulturnoj baštini  ̶  pokretač zdravlja i blagostanja’ i predavanjem ‘Briga o mentalnom zdravlju  ̶  povijesni pogled’

Ovogodišnji program Tjedna karijera započeo je otvaranjem izložbe ‘Rad na kulturnoj baštini -pokretač zdravlja i blagostanja’ u organizaciji Odjela za umjetnost i restauraciju i Hrvatske akademija znanosti i umjetnosti, te predavanjem ‘Briga o mentalnom zdravlju – povijesni pogled’ u organizaciji studija Povijest Jadrana i Mediterana.

Izložba autorica izv. prof. dr. sc. Danijele Jemo i Danijele Erak, mag. art. prikazala je provedene konzervatorsko- restauratorske radove na dva pokrivala za glavu iz fundusa zbirke Baltazara Bogišića u Cavtatu. Posjetitelji su imali priliku čuti detalje o radovima i suradnji Sveučilišta i Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, te pogledati 3D prikaz restauriranih predmeta uz popratni sadržaj o provedenim radovima. Autorice su kroz izlaganje opisale i kreativnost, disciplinu i vještine potrebne u konzervatorsko-restauratorskoj struci. Naglasile su kako je privilegij i odgovornost raditi na predmetima kulturne baštine, uz neprocjenjiv osjećaj zadovoljstva nakon uspješno obavljenog konzervatorsko-restauratorskog zahvata.

Gostujuće predavanje stručnjakinje dr. sc. Darije Stanić, ‘Briga o mentalnom zdravlju -povijesni pogled’, dalo je studentima uvid u mentalno zdravlje kroz različita povijesna razdoblja, te u fokus stavilo percepciju poremećaja mentalnog zdravlja, problem stigmatizacije i klasifikacije mentalnih poremećaja u različitim razdobljima, s posebnim osvrtom na dubrovačko područje i promjene u zastupljenosti psihičkih poremećaja i smrtnosti zbog samoubojstva kao pokazateljima ugroženosti mentalnog zdravlja.

Predhodni članakE-JN-184-2024 Izdavačke usluge
Slijedeći članakNa humanitarnom buvljaku prikupljeno više od 2000 eura za rad udruge ‘Dva skalina’!