Započela provedba projekta BIOBASED

Odjel za primijenjenu ekologiju Sveučilišta u Dubrovniku započeo je s provedbom projekta Potpora razvoju plave biorafinerije u Jadranskom moru (Development support of blue biorefinery in the Adriatic Sea, BIOBASED).

Ovaj projekt ima za cilj uspostaviti shemu istraživanja i razvoja za jačanje pozicija Italije i Hrvatske u plavom biogospodarstvu i to kroz prijenos znanja od istraživača do proizvođača u određenom području. Istraživat će se uzgoj školjkaša i morskih algi u integriranim multitrofičkim sustavima kako bi se ublažio utjecaj na okoliš i uvele inovacije i diversifikacija u akvakulturnoj proizvodnji. Uz to, primjenom biorafinerijskih metoda valorizirat će se morske alge i otpad iz ribarstva i/ili akvakulture s ciljem proizvodnje visokovrijednih spojeva i funkcionalne hrane za akvakulturu.

Projekt BIOBASED traje od 1. travnja 2024. do 30. rujna 2026. godine, a provodi se u okviru INTERREG programa prekogranične suradnje Italija – Hrvatska 2021/2027. U projektu vrijednom 1,260.246,26 € sudjeluje pet partnera. Nositelj projekta je Sveučilište Foggia, a suradnici su Nacionalno vijeće za istraživanja i Mediteranska udruga za akvakulturu iz Italije, Centar za poduzetništvo i Sveučilište u Dubrovniku iz Hrvatske.

Predhodni članakObjavljena knjiga izv. prof. dr. sc. Davora Paukovića
Slijedeći članakOdržan prvi sastanak projekta BLUESLINKS – Blue economy new skills