Želja za putovanjima i otkrivanjem nepoznatih krajeva u kombinaciji sa strašću prema tehničkim znanostima, dovela me je na Pomorski odjel!

Želja za putovanjima i otkrivanjem nepoznatih krajeva u kombinaciji sa strašću prema tehničkim znanostima, dovela me je na Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku.

Jer činjenica je da nam učenje osigurava osobni rast i razvoj, napredovanje u karijeri, šire shvaćanje društvenog života, uz sposobnost da sami kreiramo svoju budućnost. Prilagodba promjenama, tolerancija i stalno usavršavanje vrijednosti su koje bi svaki student trebao njegovati na putu prema uspjehu.

Vrijeme studiranja ostalo mi je u najboljem sjećanju kao i prijateljstva s studentima. Spomenuo bih i prijateljstva s nekim profesorima koja su aktivna i danas. Stečena znanja  bila su od neprocjenjive vrijednosti za razvoj i tijek moje petnaestogodišnje profesionalne karijere kao pomorskog časnika. Početci plovidbe na teretnim brodovima bili su zahtjevni i teški, ali i ključni da bih stekao potrebno samopouzdanje. Nakon nekoliko godina iskustva na tim brodovima, zaposlio sam se na onima za krstarenja renomiranih kompanija Princess Cruises i Carnival UK. Ondje sam, tijekom sljedećih razdoblja,  ostvario svoje planove na poslovnom i privatnom planu jer su me promovirali na rukovodeće pozicije.

Volim svoj posao, koji je uspješan nastavak pomorske karijere te svakodnevno radim s pomorcima i dosta putujem za potrebe posla.

Godine 2013. dobio sam priliku zaposliti se na kopnu, što radim i danas, a izravno je povezano s pomorskom industrijom. Međunarodni sam koordinator u inspektoratu životnih i radnih uvjeta pomoraca na brodovima koji viju zastavu pogodnosti (ITF) i zamjenik sam glavnog tajnika Sindikata pomoraca Hrvatske. Svakodnevno pregledavam sve vrste brodova koji uplove u Hrvatsku, a fokus je na pomoći domaćim i stranim pomorcima koji se nađu u problemima. To su uglavnom neisplate zsluženih plaća, ozljede na radu i bolovanja, prekomjerni nepriznat rad i dekriminalizacija pomoraca. Uz to obavljam edukaciju pomoraca o problematici njihovima pravima, ITF-u, IMO-u, ILO-u, FoC-u i MLC 2006 u svim većim pomorskim državama svijeta.

Romano Perić, ing.

Koordinator ITF-a za Hrvatsku i voditelj ureda Dubrovnik 

Predhodni članakNATJEČAJ – asistenti
Slijedeći članakJesenski ispitni rokovi za akademsku 2021./2022. godinu