H2020 SeaClear projekt osvojio nagradu WPSP World Ports Sustainability Program

H2020 SeaClear projekt, u kojemu je Sveučilište u Dubrovniku, jedan od projektnih partnera osvojio je WPSP World Ports Sustainability Program nagradu u kategoriji “Environmental care.

Među pobjednicima #IAPH2022 nagrada za održivost u šest kategorija, koje je IAPH objavio tijekom službene gala večere IAPH World Ports Conference, koja se održala u Vancouverskom kongresnom centru na obali Kanade našao se i SeaClear projekt – Hamburg Port Authority.

Projekt SeaClear koji je financiran iz Horizon 2020 znanstveno-inovacijske (RIA) sheme financiranja ima za cilj razvoj učinkovitog, isplativog i inovativnog rješenja za otkrivanje, mapiranje i sakupljanje morskog otpada od kojeg se procjenjuje da se 94% nalazi na samom morskom dnu. Predloženo rješenje je tim autonomnih robota koji pronalaze, mapiraju i skupljaju smeće s morskog dna. Senzori za otkrivanje pod vodom omogućuju im rad u uvjetima niske vidljivosti. Roboti će biti sposobni identificirati smeće pomoću umjetne inteligencije koja uči i osposobljena je razlikovati morsku floru i faunu od morskog otpada. Sakupljanje obavlja veći robot koji navigira do mjesta na kojem je pronađen otpad i uklanja ga pomoću hvataljke-usisne naprave. Ovaj se proces provodi u skladu sa standardima zaštite prirode.

Ukupni proračun projekta SeaClear iznosi nešto manje od 38 milijuna kuna, a financira se u 100 postotnom iznosu iz Europske unije iz programa HORIZON 2020 – RIA, kroz koji je za Sveučilište u Dubrovniku osigurano više od četiri i pol milijuna kuna. Voditeljica projekta na UNIDU je izv.prof.dr.sc. Ivana Palunko voditeljica Laboratorija za inteligentne autonomne sustave (LARIAT) s Odjela za elektrotehniku i računarstvo koji doprinose tehnološkom razvoju iz područja robotike, umjetne inteligencije i automatskog upravljanja, a u projektu sudjeluju još i izv.prof.dr.sc. Marijana Pećarević s Odjela za primijenjenu ekologiju, kako bi se osiguralo da sustav robota koji će se razviti ni na koji način ne ugrožava biljni i životinjski svijet u morskom okolišu te izv.prof.dr.sc. Nebojša Stojčić s Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju, koji daje pristup projektu kroz studiju izvodljivosti kako bi se dodatno istražila ekonomska isplativost ovakvog sustava. Glavni koordinator projekta je Tehničko sveučilište Delft iz Nizozemske koje je jedno od četiri akademske institucije uz Tehničko sveučilište Munich, Tehničko sveučilište Cluj-Napoca iz Rumunjske i Sveučilište u Dubrovniku. Uz akademske partnerske institucije u projekt su uključene i tvrtka SST – SubSeaTech iz Francuske, Fraunhofer CML iz Njemačke, te Lučka Uprava Hamburg i Regionalna agencija DUNEA kao krajnji korisnici. Jedini hrvatski partneri su Sveučilište u Dubrovniku i Regionalna agencija DUNEA koji su za područje Dubrovačko-neretvanske županije osigurali više od šest milijuna kuna. Projekt je prijavljen je na poziv Informacijske i komunikacijske tehnologije 2018. – 2020., shema financiranja znanstveno-inovacijska (RIA) te je od ukupno 56 prijavljenih, jedan od četiri projekta odobrenih za financiranje.


Čestitke svim SeaClear projekt partnerima!

Predhodni članakPONIŠTENJE NATJEČAJA – biljeter/ka u Akvariju
Slijedeći članakJavna tribina „Svijet medija iznutra“ uz poznata medijska lica