IAMU Student Forum – London 2023

Student treće godine prijediplomskog studija Nautika Toni Stojanović sudjelovao je na studentskom forumu  u organizaciji International Association of Maritime Universities (IAMU) održanom u Londonu od 11. do 13. srpnja gdje su se obrađivale razne teme važne za unapređivanje i razvoj pomorske struke. Pomorski odjel Sveučilišta u Dubrovniku je od listopada 2022. godine član IAMU (International Association of Maritime Universities) te mu je ove godine pružena šansa za sudjelovanje na studentskom forumu održanom u Londonu. IAMU Student Forum – London 2023. je održan od 11. do 13.  srpnja. Glavna tematika je bila 50 godina MARPOL (International Convention for the Prevention of Pollution from Ships) konvencije i trud da se nastavi pomorstvo činiti zelenijim. Kako je bilo na forumu te s kojim dojmovima se Stojanović vratio u Dubrovnik pogledajte u našoj fotogaleriji i pročitajte u nastavku:

„Prvi dan Foruma je započeo s upoznavanjem studenata s raznih sveučilišta (60-ak ukupno), koordinatora grupa i predstavnika IMO-a i IAMU-a. Nakon obilaska zgrade IMO-a i kratkog govora predstavnika forum je mogao započeti. Sudionici su bili podijeljeni u grupe s odgovarajućom tematikom:  1. Održivost pomorskog obrazovanja i obuke, 2. Pomorsko obrazovanje i obuka u digitalnoj dobi,  3. Zelenije brodarstvo, 4.Ravnopravnost spolova i manjina u pomorstvu, 5. Radni i životni uvjeti na moru i 6. Zaštita morskog okoliša.

Drugi dan su grupe dovršavale prezentacije i prezentirali ih. Prema riječima organizatora prezentacije su dobro napravljene te su problemi dobro detektirani i obrađeni. Također su zadovoljni s tzv. „novim generacijama pomorstva“. Forum je uspješno završen s dodjelom potvrdnica i druženjem na taraci IMO zgrade.

Kao član četvrte grupe s temom „Ravnopravnost spolova i manjina u pomorstvu“ imao sam priliku iznijeti svoje mišljenje i ideje. Bazirali smo se na sve manje upisne kvote na fakultetima, pogotovo glede Nautike i Brodostrojarstva, potrebu za povećanjem broja žena u pomorskom sektoru, te kako bi vlade država i kompanije mogle olakšati živote žena u pomorstvu. Razmjena iskustava sa studentima iz drugih zemalja je bila korisna i zanimljiva. Jako dobra stvar je dobiti drugi pogled na neke stvari i vidjeti programe koje su neke države/kompanije provele s ciljem olakšanja života na brodu te tako proširiti vidike u sagledavanju teme.

Forum se održavao u sjedištu IMO-a (International Maritime Organization) na obali rijeke Temze s prelijepim pogledom na centar Londona. Zgrada puna konferencijskih sala i ureda gdje se donose velike odluke i raspravljaju načini poboljšanja svakog dijela pomorstva. U mnoštvu lijepih darova raznih država – kipovi, slike, makete itd. se mogla naći i maketa Dubrovačkog jedrenjaka koji je poklon Vlade Republike Hrvatske.

Trećeg dana smo zaplovili brodom do Greenwicha gdje smo imali obilazak. Prošli smo kroz stari kraljevski pomorski fakultet, kapelicu Svetog Petra i Pavla te se zadržali u Nacionalnom pomorskom muzeju. Iznimna čast je bila sudjelovati na forumu. Također smatram da prisustvom na ovakvom događaju samo dokazujemo da, mada mali u brojkama, smo jaki sa svojom kvalitetom. Vratio sam se doma s novim pogledima, znanjima, iskustvima i cjeloživotnim uspomenama.”

Predhodni članakProrektor Nebojša Stojčić imenovan članom Nacionalnog vijeća za znanost, visoko obrazovanje i tehnološki razvoj
Slijedeći članakSveučilištu Dubrovniku dodijeljena oznaka „Erasmus Without Paper Champions“