Na Sveučilišnom kampusu predstavljena knjiga primarijusa Antuna Cara: Skonsumacijun- Tuberkuloza u dubrovačkom društvu od 1825. godine do sredine 20. stoljeća

U utorak, 5. prosinca u 12 sati u Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku predstavljena je knjiga „ Skonsumacijun- Tuberkuloza u dubrovačkom društvu od 1825. godine do sredine 20. stoljeća“ autora primarijusa Antuna Cara.

O knjizi su izlaganje održali autorakademik Luko Paljetak i dr. sc. Milan Radošević, recenzent.

Istraživano razdoblje zahvaća 125 godina, za vrijeme kojih je Dubrovnik bio u sastavu Habsburške Monarhije (od 1867. pod nazivom Austro-Ugarska Monarhija), monarhističke Jugoslavije (Kraljevina SHS, Kraljevina Jugoslavija), kratko razdoblje Nezavisne Države Hrvatske i konačno Druge Jugoslavije.

– Osim medicinskog problema, ona je vrlo važan element kad proučavamo društvo, demografiju, imala je svoje ekonomske posljedice i uzroke. Epizoda španjolske gripe trajala je dvije godine, a tuberkuloza traje barem stotinjak godina. Dr. Car ima afinitet prema dubrovačkoj umjetnosti i kulturi, a taj afinitet je zasigurno utjecao na koncept ove knjige, obogatio je na jedan način i jedan ‘konzervativni‘ povjesničar sigurno ne bi imao takve perspektive. Knjiga se ne ograničava unutar medicinske znanosti, ona je puno šire postavljena. U prikupljanju izvora autor je napravio izvrstan posao. Knjiga je podijeljena na četiri poglavlja, a dr. Car je obradio sve ključne aspekte.– istaknuo je na predstavljanju recenzent Radošević.

Akademik Luko Paljetak je dodao kako je tuberkuloza bila bolest koja je obilježila i književnost, te se prisjetio utjecaja koji je onda imala na pojedine autore. Dodao je kako je knjiga dragocjen prilog proučavanje povijesti medicine u Dubrovniku.

Nama Dubrovčanima je možda najzanimljivije poglavlje knjige poglavlje o liječenju u dubrovačkim zdravstvenim ustanovama, posebice u nekad vrlo poznatoj, takozvanoj ‘Morskoj kući‘ u kojoj je Rajmund Kupareo napisao svoj glasoviti roman. U tom poglavlju spominje se i dječje oporavilište na Lokrumu i sanatorij Tiha u Cavtatu u kojem se neko vrijeme liječio i naš jedinstveni, veliki pjesnik Antun Branko Šimić koji je u Zagrebu umro od TBC-a. Posebnu vrijednost knjizi doktora Tonija Cara daju kurzivom napisani njegovi razgovori s našim sugrađanima o njihovim iskustvima s tuberkulozom za koju mislimo da je zbog prividnog općeg napretka zauvijek iščezla, a nije, kao što nije i neće iščeznuti ni siromaštvo i loši uvjeti života ljudi, glavni uzročnik ove bolesti o kojoj govori ova, svake hvale vrijedna knjiga. U njoj dr. Car na kraju upozorava da tuberkuloza ponovno postaje veliki svjetski epidemiološki problem. Knjiga dr. Tonija Cara ishod je velikog truda i marljivog izravnog proučavanja relevantnih dokumenata na čemu mu treba iskreno čestitati.– istaknuo je akademik Paljetak.

Autor se posebno zahvalio svima koji su pomogli u realizaciji knjige, a u njoj je, kaže spojio svoje najveće ljubavi- onu prema Gradu i onu prema medicini.

 Kad sam počeo raditi, susretao sam se s teškim bolesnicima, susretao sam s tuberkulozom u Slanom, u Primorju… Bili su to kožni oblici TBC-a, a u Slanom smo išli jer su nas slali, nismo mogli birati. Godinama sam boravio na terenu, što je bila velika škola prave praktične medicine. U životu me stvarno radovalo učiti, to je zadovoljstvo, osim kad nekog izliječiš od bolesti. Radeći na ovoj knjizi, puno sam naučio o diskriminaciji prema ženama. Vidio sam koliko je bio diskriminatorski odnos prema ženama koje su imale tuberkulozu. Isto tako, susretao sam se s rasnim teorijama, obilježile su 20. stoljeće, a moramo se potruditi da ne obilježe i ovo, upozorio je dr. Car zahvalivši svima koji su sudjelovali i pomogli u realizaciji knjige i njezinoj prezentaciji.– istaknuo je autor, čije je predstavljanje publika nagradila gromoglasnim pljeskom.

O autoru:

Primarijus Antun Car rođen je u Dubrovniku. Klasičnu gimnaziju je završio u Splitu 1976. godine, a Medicinski fakultet u Rijeci 1982. godine.

Od 1982. godine radi u Medicinskom centru Dubrovnik kao liječnik primarne zdravstvene zaštite u Dubrovniku i drugim mjestima (Kuni, Mljetu, Stonu i Slanom).

Specijalizaciju iz Interne medicine završio je s odličnim uspjehom na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu 1997. godine, a užu specijalizaciju iz kardiologije  na KBC-u Rebro 2008. godine.

Završio je poslijediplomski doktorski studij “Povijest stanovništva” Sveučilišta u Zagrebu i doktorirao 2021. godine.

Primarijus je postao 2010. godine. Stručno se usavršavao na Kardiološkim klinikama „Augusto Gemeli“ u Rimu  i „St. Joannes“ u Salzburgu. Član je Hrvatskog kardiološkog društva, Europskog kardiološkog društva, Hrvatskog društva za aterosklerozu i Međunarodnog društva za medicinu u turizmu. 

Za svoje zalaganje u Hrvatskom liječničkom zboru odlikovan je visokim odličjem Hrvatskog liječničkog Zbora.

Kao autor ili koautor je izlagao na kongresima u zemlji i svijetu te objavljivao u znanstvenim i stručnim časopisima, a više godina je bio član uređivačkog odbora “Kardio lista”. Bio je suradnik na projektu uključivanja otoka u pružanje kardiološke pomoći “Telemedicina u kardiologiji” pri Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti. Osmislio je projekt “Srce je srcu najbolji lijek”.

Tijekom Domovinskog rata je bio dragovoljac u ekipi Međunarodnog Crvenog križa u obilasku okupiranog teritorija gdje je radio na opskrbi lijekovima i pružanju liječničke pomoći pučanstvu koje je ostalo pod okupacijom te je sudjelovao u evakuaciji oboljelih i ranjenih.

Bio je liječnik MUP-a, aktivnog i pričuvnog sastava 1991. i 1992. godine. Kao šef saniteta I. Domobranske bojne sudjelovao je u operaciji oslobađanja Konavala 1992. godine. Za njegove zasluge u Domovinskom ratu Predsjednica Republike odlikovala ga je Redom “Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske”.

Više godina je sudjelovao u nastavnom programu Medicinske škole Dubrovnik. Više od 15 godina bio je urednik autorskih emisija na lokalnim radio i TV postajama. Javljao se u kolumnama tjednika “Glas grada”, Dubrovački vjesnik”, “Settemana” i “Objektiv.”

Kao suradnik Svjetske zdravstvene organizacije kandidirao je Dubrovačko-neretvansku županiju u mrežu regija Svjetske zdravstvene organizacije.

Autor je knjiga ‘Liječenje rata’ u izdanju Matice hrvatske Dubrovnik i ‘Larisina pisma’ u izdanju Art radionice Dubrovnik.

Trenutno je primarijus – kardiolog na kardiološkom odsjeku bolnice Dubrovnik i predavač kardiologije na kolegiju “Sestrinstvo” Sveučilišta u Dubrovniku.

Predhodni članakStudijski posjet studenata Europskom parlamentu i Europskom sudu za ljudska prava u Strasbourgu
Slijedeći članakNatječaj za upis u I. godinu prijediplomskih studija u akademskoj 2024./2025.