Održana dvodnevna panel diskusija u okviru projekta INNOVAMARE

Online okrugli stol projekta „InnovaMare: Plava tehnologija – Razvoj inovativnih tehnologija za održivost Jadranskog mora“, u okviru Interreg programa Italija – Hrvatska 2014.-2020., održao se 18. i 19. veljače, a sudjelovalo je više od sto stručnjaka i znanstvenika.  Inicijativa, koju je organizirao Unioncamere Veneto, upućena je talijanskim i hrvatskim kreatorima politike i dionicima kako bi se olakšala rasprava, prijenos znanja i razmjena dobrih praksi u području zaštite Jadranskog mora korištenjem tehnološki naprednih sustava iz područja robotike i senzora kao novih sustava za nadzor i zaštitu.

Prvoga se dana govorilo o razini zagađenosti Jadranskog mora, obraćajući pažnju na najkritičnije aspekte u upravljanju sustavima praćenja morskog dna. Rezultati evaluacije pokazali su kako je 81% staništa i 63% u vrlo lošem stanju. U svojim govorima Vedran Nikolić i Eleni Hatziyanni (Europska komisija – GD za okoliš) istaknuli su ciljeve i projekte Unije za budućnost, među kojima je i poboljšanje razine energije proizvedene u moru i obnovljivih izvora kako bi do 2050. dosegli 40GW.

Drugi je dan bio usredotočen na sustave praćenja i prevenciju onečišćenja mora korištenjem sustava iz područja robotike i novih tehnologija senzora u svrhu zaštita Jadranskog mora. Predstavljeni su konkretni projekti poput projekata vezanih uz monitoring i zaštitu morskog okoliša koje je predstavila Ivana Palunko sa Sveučilišta u Dubrovniku, Laboratorij za inteligentne autonomne sustave (LARIAT), te tehnologija pametnih plutača netH20 tvrtke Elements Works, koja omogućuje autonomno praćenje i prikupljanje podataka o razini onečišćenja morskog dna. Marco Bibuli iz CNR-a i Stefano Gelli iz Leonarda pokazali su praktičnu primjenu ovih tehnologija na infrastrukturi i off shore platformama.

Važna tema ove dvodnevne panel diskusije bila je i rasprava o važnosti procesa za poticanje stvaranja inovacijskog ekosustava. Primjeri važnih istraživačkih centara na europskoj razini navedeni su kao referentne točke za projekte usmjerene na rješavanje problema zagađenja Jadranskog mora. Održivost Jadranskog mora predstavlja misiju strateškog projekta InnovaMare. Misija se provodi stvaranjem modela inovacijskog ekosustava usmjerenog na okupljanje tvrtki, javnih subjekata, centara za istraživanje i razvoj i akademskog osoblja koji se bave područjem podvodne robotike i senzora za praćenje onečišćenja.

Innovamare je strateški projekt financiran iz okvira IT-HR, a sa UNIDU-a u provedbi sudjeluju članovi LARIAT-a i Odjela za primijenjenu ekologiju mora Sveučilišta u Dubrovniku. Projekt je započeo s provedbom 01.07.2020 i traje 30 mjeseci.

Predhodni članakIspunjavanje misije i vizije kompanije, sigurnost ljudi i zaštita okoliša moji su najveći izazovi
Slijedeći članakIzvanredni ispitni rok akad. god. 2020./2021.