Oduvijek sam želio postati dijelom “sedme sile”

Većini je lice reportera Nove TV, Maria Juriča, poznato s malih ekrana ali ne znaju da je Mario bio naš student preddiplomskog studija Mediji i kultura društva i diplomskog studija Mediji. Baš kod nas je izbrusio svoja znanja i vještine i na to smo jako ponosni.

Više od sedam godina reporter sam najgledanije televizije u Hrvatskoj  – Nove TV. Radim kao dopisnik iz Splita i Splitsko-dalmatinske županije.

Studij Mediji i kultura društva upisao sam iz velike znatiželje i poziva koji sam osjećao još otprije – postati dijelom „sedme sile“. Svaki dan proveden na studiju meni je bio dragocjen. Tijekom studiranja možda to nisam ni shvaćao. No, kada kao novinar dođem na teren, kada treba pristupiti sugovorniku, kada treba oblikovati vijest, sjetim se onoga što su nas na studiju učili. Puno su mi pomogle radionice – televizijsko, radijsko, novinsko izvještavanje.  Učenje o protokolu, politici, odnosima s javnostima – sve je to dio onoga s čime se svaki dan susrećem, a to se rijetko gdje može naučiti kao u Dubrovniku. Moj životni poziv bio je novinarstvo, a kad tome dodam ljepotu Dubrovnika i sve što Grad pruža, onda je to bila dobitna kombinacija.

U mojem poslu vrijeme je najveći izazov. Uvijek se s njim utrkujem. Jer na vrijeme trebamo biti na nekome mjestu i snimiti događaj, u određeno vrijeme počinje Dnevnik ili Vijesti a trajanje televizijskoga izvještaja opet je ograničeno vremenom. Rekao bih da je dan na televiziji najduži dan od svih ostalih novinarskih izazova. Kad su izvanredne situacije – najvažnije je odmah biti na terenu i donijeti najtočniju i najjasniju sliku o događaju. U tim situacijama do novinara dolazi puno informacija, ali i dezinformacija. Sve to valja provjeriti i uzeti samo ono relevantno i točno, složiti u informaciju i predstaviti gledatelju. Kad je riječ o sadržaju, većinom ni jedan dan nije jednak – tako se može dogoditi da u jednome izvještavam o požaru u Trogiru, dok sam idući dan u Makarskoj u pratnji premijera Plenkovića. Televizijski je novinar uvijek na terenu – i kad puše, pada, sijeva i kad peče zvizdan. Jer, tema na terenu nastaje, provjerava se i objavljuje se.

Poručio bih budućim studentima da se ne boje istraživati, pitati. Uvijek težite k tome da naučite što je više moguće. Vrijeme u kojem se nalazimo izrazito je izazovno, no za kvalitetne i hrabre novinare uvijek će biti mjesta. U to sam čvrsto uvjeren.“

Mario Jurič, mag. medior. publ.

Reporter, Nova TV

Predhodni članakZimski ispitni rokovi za akademsku 2020./2021. godinu
Slijedeći članakObavijest studentima o obročnom plaćanju propisane participacije troškova studija