Žarko Dragojević

Fotografija: Vedran Jerinić

Možete li s nama podijeliti Vaše dojmove sa studija?

Vrijeme provedeno na Odjelu za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku bilo je inspirativno, prepuno praktičnog dijela nastave i najbitnije od svega, tijekom preddiplomskog studija stekao sam temeljna znanja, vještine i osnove, koje su mi kasnije itekako poslužile na diplomskom studiju Fakulteta političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu, i tijekom profesionalne karijere.

Na kojoj ste funkciji trenutno i koje su Vaše odgovornosti?

Krajem 2023. godine, nakon punih 12 godina, otišao sam s mjesta voditelja prodaje i odnosa s javnošću Kazališta Marina Držića. Trenutno sam fokusiran na freelance projekte, vezane s udrugom Audiovizualni centar Dubrovnik, također radim kao skladatelj za raznovrsne multimedijalne projekte.

Kako se razvijala Vaša karijera?

Usporedno s upisivanjem fakulteta 2006. započeo sam  band Embassy 516, koji je čak svoje prve demo snimke imao na UNIDU radiju, a preko banda savladavao sam tehnike audio inženjeringa, video snimanju, PR-u, organizaciji i logistici, pa naravno i prilikom javnog nastupa. Prvi album banda “Surveillance of the Environment” 2012. je doveo do suradnje s nekadašnjim MTV Adria kanalom, a potom je ta suradnja vodila do mog zaposlenja u kazalištu.

Što biste istaknuli kao najveći poslovni izazov na Vašoj radnoj poziciji, s obzirom na djelatnost kojom se bavite?

Trenutačno je sve izazov jer sam se hrabro upustio u nezavisan svijet u kojemu ovisim sam o sebi i količini posla koji sam sposoban privući. To je, s jedne strane, opterećenje, ali je jednako i olakšanje. Mislim da danas osoba mora biti spremna djelovati na više frontova ako želi biti uspješna i nadograđivati se. Iz tog sam razloga procijenio da je nakon više od desetljeća stalnogposla vrijeme da se okušam kao freelancer.

Možete li ukratko opisati kako izgleda Vaš jedan radni dan

Trenutačno radim autorsku glazbu za dvije predstave- “U potrazi za Cvijetom Zuzorić”, prema tekstu Marijane Fumić, u režiji Aide Bukvić. Dio vremena boravim na probama u Kazalištu Marina Držića, a dio skladam i produciram u kućnom studiju. Uz to, često sam na putu proteklih tjedana jer band Embassy 516 ima promotivne nastupe diljem Hrvatske u prigodi trećeg studijskog albuma Trans. (Geenger Records, 2023.). Moj prvi roman Prolaz na jugoistok također je objavljen nedavno, pa i angažman oko tog dijela promocije uzme mi vremena.

Je li Vam neko iskustvo sa studija pomoglo u poslu?

Bio sam dijelom pionirske redakcije UNIDU radija, i uvijek rado ističem kako smo uz vodstvo profesora Kedža dobili slobodne ruke da stvaramo i snimamo na maloj radio-postaji. Za nas je to bio svojevrsni bijeg od stvarnosti, i svaki trenutak proveden u studiju djelovao je čarobno. Treba uzeti u obzir kako tada tehnologija nije bila dostupna kao danas, pa sama mogućnost pristupa velikom mix pultu i snimačima meni je kao audiofilu bila itekako značajan trenutak.

Savjet za uspješan završetak studija?

U svemu tijekom života bitno je pristupati dosljedno, organizirano i predano. Ja se toga uvijek držim, a mislim da može koristiti i drugim studentima.

Za kraj, koju biste poruku, savjet dali sadašnjim i budućim studentima?

Budite svoji i prilagođavajte se aktualnostima, pogotovo u tehnološkom aspektu. Ali jednako tako nemojte zaboraviti da su prethodna znanja i alati doveli do ovoga čime raspolažemo danas. Da bismo vidjeli u budućnost, moramo zbilja prvo zagledati u prošlost.

Predhodni članakSeaClear i LARIAT na Europskom Robotičkom Forumu
Slijedeći članakNATJEČAJ za prijam u radni odnos i raspored na poslove radnog mjesta  I. vrste