Predstavljanje knjige “Bibice – priča o Gradu kroz djelovanje liječnika iz obitelji Bibica” u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Knjiga Bibice – priča o Gradu kroz djelovanje liječnika iz obitelji Bibica autorice izv.prof.dr.sc. Ana Bakija-Konsuo bit će predstavljena projekcijom istoimenog filma te izložbom vrijedne donacije djela Vlaha Bukovca Zbirci Umjetničke galerije Dubrovnik u subotu, 1. srpnja u 20:30 sati, u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik.

Knjiga Bibice – priča o Gradu kroz djelovanje liječnika iz obitelji Bibica autora izv.prof.dr.sc. Ana Bakija-Konsuo, dr.med. i mr. sc. Ivice Vučaka, dr.med. koja je izašla u izdanju Medicinske naklade priča je o Gradu i njegovim ljudima, priča o životima i ljudskim sudbinama u jednom vremenu, uokvirena kontekstom onodobnih povijesnih, društvenih i političkih mijena. Njihovo djelovanje u Dubrovniku značajno je u sagledavanju povijesti medicine i razvoja medicinske struke, a prikaz njihovih brojnih društvenih i sportskih aktivnosti vrijedan je prinos u stvaranju slike o dubrovačkom životu i prilikama krajem 19. i tijekom prve polovine 20. stoljeća. Svjedočanstvo je to o ljudima koji su svoj poziv i svoje emocije vezali uz Grad i tako na najbolji mogući način sudjelovali u stvaranju njegova identiteta, obogativši njegovu svakodnevicu i ostavljajući trag u njegovoj bogatoj prošlosti.

Višegodišnje istraživanje liječnika iz obitelji Bibica rezultiralo je ne samo knjigom tiskanom na hrvatskom i engleskom jeziku, već i prikupljenom povijesnom građom i portretima Vlaha Bukovca koja predstavljaju članove iz obitelji Bibica, u vlasništvu autorice Ane Bakija-Konsuo. Arhivsku  građu (diplome, svjedodžbe, dokumenti, fotografije i sl.) vlasnica je donirala  Državnom arhivu u Dubrovniku kako bi se sačuvala kao vrijedno vrelo za buduća istraživanja.

Zbirci Umjetničke galerije Dubrovnik izv.prof.dr.sc. Ana Bakija Konsuo, dr.med. donirala je tri djela Vlaha Bukovca koja prikazuju portrete obitelji Bibica (Portret Frana Bibice, 1891., ulje / platno, 60 x 47 cm, Portret Marka st. Bibice, 1907., ulje / lesonit. 59,5 x 42, 4 cm, Portret Lucije Bibice rođ. Drašković, 1881., ulje / platno, 42, 5 x 32 cm, a koja će na dan promocije knjige i filma Bibice – priča o Gradu kroz djelovanje liječnika iz obitelji Bibica biti predstavljena na prvom katu izložbenog prostora Umjetničke galerije Dubrovnik. Ovom iznimno vrijednom donacijom značajno je  obogaćena  Zbirka moderne i suvremene umjetnosti Umjetničke galerije Dubrovnik što je i snažan poticaj za daljnja istraživanja o životu i radu velikog Vlaha Bukovca kao i obitelji Bibica.

Predhodni članakPotpisan sporazum o suradnji sa Sveučilištem Atatürk u Turskoj
Slijedeći članakMrežna stranica projekta ADMO dostupna za širu javnost