Pregled projektnih aktivnosti Erasmus+ projekta INNOSID u prvoj godini trajanja projekta

Virtualni sastanak predstavnika konzorcija, među kojima je i Sveučilište u Dubrovniku, uključenih u INNOSID Erasmus+ projekt održao se 20. studenoga. Na sastanku je napravljen pregled projektnih aktivnosti realiziranih tijekom prve godine projekta te je izrađen plan aktivnosti za sljedeću godinu. Iako je COVID-19 pandemija uzrokovala određene probleme u realizaciji projekta, unatoč tim poteškoćama, sve planirane aktivnosti su uspješno realizirane.

Najvažniji rezultat ostvaren tijekom prve godine projekta je izvješće “Analysis of emerging technologies for improving social inclusion of people with disabilities” (Analiza naprednih tehnologija za poboljšanje uključivanja osoba s poteškoćama u društvo). Izvješće sadrži pregled naprednih tehnologija i njihove primjene koje bi mogle pomoći poboljšanju kvalitete života osoba s invaliditetom i njihovoj većoj integraciji u društvo. Sadržaj dokumenta je namijenjen znanstvenoj zajednici kao referenca za daljnje istraživanje, tehnološkim kompanijama kao izvor saznanja za inovacije u tom području, ali i općoj populaciji jer je jedna od njegovih važnih namjena povećanje svijesti javnosti o važnosti uključivanja osoba s invaliditetom u društvo. Dokumentu izvješća u PDF formatu može se pristupiti na adresi http://sociallab.fer.hr/wordpress/wp-content/uploads/2019/11/INNOSID-Report-O1.pdf 

Na temelju spoznaja iz izvješća izrađena je mobilna aplikacija KuhARica (“LeARn To Cook”) koju osobe s poteškoćama mogu koristiti kao interaktivnu virtualnu kuharicu. Aplikacija sadrži popularne recepte iz zemalja sudionika u konzorciju i korisnici ih mogu isprobati prateći interaktivne upute. Osim toga korisnici mogu zabilježiti i s drugima podijeliti vlastite recepte. Aplikacija sadrži i dvije igre (“Nauči” i “Pronađi”) koje koriste napredne tehnologije proširenoj stvarnosti (engl. Augmented Reality, AR). Aplikacija je dostupna na Googleovom Playstoru, a korisničkom priručniku u PDF formatu se može pristupiti na adresi http://sociallab.fer.hr/wordpress/wp-content/uploads/2020/10/INNOSID_KuhARica___doc-1.pdf

Pored toga pet prethodno izrađenih mobilnih ICT AAC aplikacija koje mogu koristiti osobe s poteškoćama dobile su višejezičnu podršku. Aplikacije su izvorno imale sučelje na hrvatskom jeziku, a tijekom projekta, sučelje je prevedeno na pet dodatnih jezika: engleski, španjolski, francuski, portugalski i mađarski jezik.

Sveučilište u Dubrovniku jedan je od partnera u konzorciju INNOSID projekta koji čine šest institucija visokog obrazovanja te jedna nevladina organizacija iz domene osoba s posebnim potrebama iz pet Europskih zemalja (Hrvatske, Španjolske, Mađarske, Francuske i Portugala). Nositelj projekta je Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, a partneri na projektu su Universidad Politecnica de Valencia, University of Debrecen, IMT Atlantique Bretagne Pays de la Loire, Instituto Politecnico de Santarem, Sveučilište u Dubrovniku i Hrvatska zajednica za Down sindrom. Projekt je financiran iz sredstava Erasmus+ strateških partnerstava u području visokog obrazovanje (KA203).

Predhodni članakNastupno predavanje Velibora Puzovića
Slijedeći članakPlan nabave za 2020.