Projekt InnovaMare: Italija i Hrvatska dijele ideje o inovativnim rješenjima za održivo Jadransko more

Partneri na projektu InnovaMare iz EU-a okupljeni u Bariju: Plavi rast više nije opcija među ostalima, ali visoki put ka dugoročnoj održivosti Jadrana.

Provedba pristupa ekosustava dijeljenjem novih poslovnih modela i tehnoloških inovacija protiv smeća glavni je put ka dugoročnom održivom rastu Jadrana. Ovo je poruka koju su poslali partneri i dionici strateškog EU projekta InnovaMare Interreg Italija-Hrvatska, okupljeni u Bariju, za vrijeme trodnevne radionice o metodologiji “Živi laboratorij” primijenjenoj na robotiku i podvodne senzore. Sveučilište u Dubrovniku jedan je od partnera projekta, a izv. prof. dr. sc. Ivana Palunko je koordinatorica projekta na našem Sveučilištu.

Jadransko more suočava se s velikim utjecajima prekomjernog ulova i zagađenja, što može dovesti do značajnih trovanja i uginuća riba, kao i nestanka biljnog svijeta o kojem ovisi i ljudsko zdravlje. Čvrsti otpad, izravno ispuštanje otpadnih voda i onečišćenje uljem ključni su negativni čimbenici za propadanje obalnih i morskih ekosustava.

“Razvoj postignut na polju podmorske robotike i senzora dat će nove mogućnosti apuljskim privatnim tvrtkama, istovremeno razvijajući bolje uvjete za uživanje u morskim i krajobraznim resursima”, istaknuo je predsjednik ARTI Puglia, Vito Albino, podsjećajući sudionike na glavne ciljeve i dostignuća InnovaMare-a. “Spremni smo povećati svoju konkurentnost jačanjem održive strategije EU i naučiti kako ispravno koristiti i iskoristiti naš najveći prirodni resurs: more”, također je rekla direktorica Odjela za ekonomski razvoj regije Apulia, Gianna Elisa Berlingerio.

Prema riječima voditelja projekta Matea Ivanca iz Hrvatske gospodarske komore “InnovaMare se već pokazao učinkovitim alatom za izgradnju učinkovitog ekosustava temeljenog na transferu znanja i zajedničkim inovacijama koje će konkretno poboljšati održivi rast dviju zemalja. Zahvaljujući suradnji među lokalnim vlastima i vladama, malim i srednjim poduzećima, sveučilištima i istraživačkim centrima, kako Italije, tako i Hrvatske, InnovaMare je već testirao prototipove nekih visokotehnoloških robota protiv zagađenja: SWAMP (Shallow Water Autonomous Multipurpose Platform – plitka vodena autonomna višenamjenska platforma) koji je zajednički razvio Fakultet elektrotehnike i elektrotehnike. Računalno inženjerstvo (FER) Sveučilišta u Zagrebu i CNR – Institut za pomorske znanosti (Ismar), te Korkyra-Blueye Pro, kombinirani i “višenamjenski” robot, koji je razvio tim talijansko-hrvatskih istraživača u zagrebačkim laboratorijima FER-a.

S obzirom na ove izvanredne rezultate, InnovaMare bi se uskoro mogao pretvoriti u „model prekogranične suradnje“ za druge zemlje EU-a.

Strateški projekt InnovaMare zajednički će razviti i uspostaviti model inovacijskog ekosustava na području podvodne robotike i senzora za potrebe sektora praćenja i nadzora s misijom orijentiranom na održivosti Jadranskog mora. Financiran od Interreg Italija – Program prekogranične suradnje Hrvatska – 2020. projektom koordinira Hrvatska gospodarska komora – Sektor za industrijski razvoj i inovacijski sustav. Provodi se s 13 partnera iz Hrvatske i Italije koji predstavljaju sveučilišta, pomorske institute, poslovnu potporu institucije, mala i srednja poduzeća, regionalna i lokalna javna tijela, a Sveučilište u Dubrovniku jedan je od njih.

Predhodni članakUPISI U PRVU GODINU STUDIJA U AKADEMSKOJ 2021./2022. GODINI U I. UPISNOM ROKU
Slijedeći članakJesenski ispitni rokovi za akademsku 2020./2021. godinu