Studenti diplomskog studija „Kliničko sestrinstvo“ na terenskoj nastavi u okviru kolegija „Povijest medicine i sestrinstva“

U okviru kolegija „Povijest medicine i sestrinstva“ studenti druge godine diplomskog specijalističkog stručnog studija „Kliničko sestrinstvo“, u pratnji nositelja kolegija Maria Wokaunna, dr. med. prim. i stručnih suradnika u nastavi, boravili su 27. svibnja 2023. na terenskoj nastavi u dolini Neretve. Ovom prilikom obišli su jedan od zadnjih leprozorija u Europi (1905.-1925.) u narodu zvan Gubave kuće, koji se nalazi na periferiji Metkovića, predio Pavlovaća (posljednja aktivna kolonija u Europije bila na grčkom otoku Spinalongaod 1903. 1957. godine). Predavanje o lepri je održao Mario Wokaunn, dr. med. prim., uz sudjelovanje mr. sc. don Jerka Bana. Nakon obilaska Gubavih kuća studenti su posjetili Arheološki muzej Narona i prisustvovali iznimno nadahnutom i opširnom predavanju ravnatelja muzeja, višeg kustosa mr. sc. Tonija Glučine, prof. arheologije i povijesti, na temu  Rimskog carstva i Narone.

Nakon stručnog dijela terenske nastave studenti i nastavnici su uživali u neretvanskim  specijalitetima Hvala domaćinima, gospodinu Milku i gospođi Rajki Bulum na toploj dobrodošlici, kao i specijalitetima  koji su pripremili.

Predhodni članakSvečane promocije studenata Sveučilišta u Dubrovniku 2023.
Slijedeći članakIzv. prof. dr. sc. Marija Benić Penava na Sveučilištu A. Baitursynov Kostanay State u Kazahstanu