Časnik elektrotehnike – zanimanje budućnosti

Časnik elektrotehnike (Electro Technical Officer (ETO) relativno je novo pomorsko zanimanje koje postaje sve traženije na tržištu rada. Po našim i međunarodnim zakonima, svjedodžbu o osposobljenosti za časnika elektrotehnike (STCW III/6) između ostalih stječe i pomorac koji je završio preddiplomski sveučilišni studij elektrotehničkog smjera, uz uvjet da su u programu odgovarajućeg studija obuhvaćeni najmanje sadržaji sukladno programu iz dijela A-III/6 STCW Pravilnika, što je zadovoljeno upravo u programu studija Elektrotehničke i komunikacijske tehnologije u pomorstvu. On se već godinama uspješno izvodi na našem sveučilištu.

Opseg poslova koje na brodu obavlja časnik elektrotehnike obuhvaća sve sustave i komponente iz područja elektrotehnike, elektronike, komunikacija, automatskog upravljanja i sl. Na svim vrstama plovila radi se o iznimno važnim sustavima, bez kojih nisu moguće neke osnovne funkcije broda. 

Izvor: marineinbox.com
Izvor: intercad.sk

Još širi registar odgovornosti i poslova časnik elektrotehnike dobiva u okruženju putničkih brodova, a nadasve modernih brodova za kružna putovanja. Pritom je uz osnovne brodske sustave potrebno nadzirati i održavati: sustave klimatizacije i grijanja, rasvjete, različite računalne i komunikacijske sustave (npr. internet), TV i video-podsustave, dizala itd. Zato u tom okruženju časnik elektrotehnike postaje vrlo cijenjeno i traženo zanimanje, pa ne čude različiti oglasi u kojima ugledne kompanije nude mjesečna bruto-primanja od 5 000 eura, ali i znatno više za iskusne časnike na velikim brodovima.

Izvor: royalcaribbeanblog.com
https://www.royalcaribbeanblog.com/sites/default/files/quantum-of-the-seas/quantum-of-the-seas-cutaway.jpg

Međutim, ovo zanimanje dobiva dodatnu dimenziju u kontekstu trenutnih trendova u tehnologiji proizvodnje i korištenja brodova. Jer uz činjenicu da su važne funkcije broda sve više pod nadzorom sustava automatike, pa čak i umjetne inteligencije, istovremeno se radi i na planiranju i realizaciji različitih razina autonomnih brodova.

Izvor: Rolls-Royce

Jedan od pristupa konceptu autonomnog broda definira četiri razine autonomije:

  1. razina – brod s automatskim procesima; pomorci su na brodu; neke operacije su automatizirane;
  2. razina – brodom se upravlja s lokacije obalnog centra; pomorci su na brodu radi nadzora i uključivanja u pojedine operacije;
  3. razina – brod je kontroliran i upravljan s druge lokacije; nema pomoraca na brodu;
  4. razina – potpuno autonoman brod; brodski sustavi sami donose odluke; bez pomoraca na brodu.

Spomenuta 1. razina intenzivno je u primjeni već više godina, dok se velika sredstva ulažu u razvoj ostalih razina autonomnih brodova. Očekuje se da bi se autonomni brodovi kojima se upravlja s udaljene lokacije, s minimalnom posadom ili bez nje, u obalnoj plovidbi već mogli pojaviti do 2025. godine, a u oceanskoj plovidbi do 2030. godine.

Izvor: Rolls-Royce

Potrebno je uočiti da na svim razinama autonomnih brodova časnik elektrotehnike, uz proširenje djelokruga rada i odgovornosti, postaje ključni član preostale posade – bilo na brodu ili udaljenoj lokaciji. Zato je definitivno riječ o zanimanju budućnosti.

Predhodni članakJozo Bonačić, mag. ing. el.
Slijedeći članakZa IKT stručnjake nema krize