H2020 SEACLEAR: Testiranje SeaClear sustava u Malostonskom zaljevu i akvatoriju Lokruma

Demonstracije H2020 projekta SeaClear trajale su od 4. do 13. listopada završavajući svoju misiju pronalaženja rješenja za čišćenje oceana od otpada s morskog dna. U sklopu znanstvenog-istraživačkog projekta SeaClear, razvijen je autonomni sustav koji ima za cilj otkrivanje, mapiranje i sakupljanje otpada s morskog dna. Tim autonomnih površinskih i podvodnih robota koristi podvodne senzore za rad u uvjetima niske vidljivosti i primjenjuje umjetnu inteligenciju kako bi prepoznao i razdvojio morsku floru i faunu od otpada. Za sakupljanje se koristi besposadna podmornica opremljena sa hvataljkom, a cijeli proces provodi se u skladu sa standardima zaštite prirode.

Uz intenzivna testiranja, razvijeni sustav je demonstriran javnosti na dvije lokacije u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, na Bistrini i u akvatoriju otoka Lokruma. Rezultati projekta su prezentirani široj javnosti kroz javni panel i prezentaciju tijekom finalnog događanja „Smart robots and human hearts“.

Projekt SeaClear je financiran iz programa HORIZON 2020-Research and Innovation Action, u iznosu gotovo 5 milijuna eura, s više od 600.000 EUR dodijeljenih Sveučilištu u Dubrovniku (UNIDU). Voditeljica projekta na UNIDU je izv. prof. dr. sc. Ivana Palunko, voditeljica Laboratorija za autonomne inteligentne sustave (LARIAT) s Odjela za elektrotehniku i računarstvo. Projekt također uključuje izv. prof. dr. sc. Marijanu Pećarević i izv.prof.dr.sc. Kruna Bonačića s Odjela za primijenjenu ekologiju te izv. prof. dr. sc. Nebojšu Stojčića s Odjela za ekonomiju i poslovnu ekonomiju. Tehničko sveučilište Delft iz Nizozemske je glavni koordinator projekta uz partnerstvo Tehničkog sveučilišta Munich, Tehničkog sveučilišta Cluj-Napoca iz Rumunjske i Sveučilišta u Dubrovniku. Također, u projekt su uključene tvrtka SST – SubSeaTech iz Francuske, Fraunhofer Institut CML iz Njemačke, te Lučka Uprava Hamburg i Regionalna agencija DUNEA kao krajnji korisnici.
Demonstracije Bistrina i Lokrum
Nakon priprema koje su trajale nekoliko dana prva demonstracija održana je 9. listopada u Malostonskom zaljevu na Bistrini u istraživačkom području Laboratorija za marikulturu, Sveučilišta u Dubrovniku.


No, to nije bila jedina prilika za javnost da se upozna s dostignućima SeaClear projekta. Samo četiri dana kasnije, 13. listopada, održane su demonstracije u prekrasnom akvatoriju Lokruma. Događaj je bio otvoren za javnost, a zainteresirana publika imala je priliku gledati testiranje uživo s pratećeg broda. LARIAT-UNIDU tim je putem „live“ prijenosa s morskog dna omogućio uživo praćenje podvodnih robota i kako provode dodijeljene akcije, dok se SeaClear robotskim sustavom upravljalo sa školsko-istraživačkog broda „Naše more“ Sveučilišta u Dubrovniku.

Demonstracije su uspješno završene, popraćene gromoglasnim pljeskom i ovacijama od strane prisutnih. Hvala svima koji su podržali naš trud i vjeruju u budućnost našeg sustava!

Finalno događanje SeaClear projekta održano je 13. listopada 2023. godine na Kampusu Sveučilišta u Dubrovniku. Sudionici su imali priliku saznati više o projektu i budućnosti očuvanja morskih ekosustava, upoznati se sa stručnjacima iz SeaClear tima kao i s dostignućima projekta.

Pozvani govornici iz SeaClear konzorcija na konferenciji su prenijeli svoja znanja i iskustva rada na projektu: prof.dr.sc. Bart de Schutter s Delft University of Technology, dr.sc.Stefan Sosnowski s Technical University of Munich, izv.prof.dr.sc. Ivana Palunko iz LARIAT – Sveučilište u Dubrovniku, Yves Chardard, CEO iz SubSea Tech SAS, prof.dr.sc.Lucian Busoniu s Technical University Cluj-Napoca, Claudia Hertel-Ten Eikelder iz Hamburg Port Authority i Iva Pozniak iz DUNEA Regional Agency dijelili su svoje uvide i perspektive na temu očuvanja morskih ekosustava.

Zaključno, SeaClear projekt predstavlja inspiraciju i primjer kako se kroz multidisciplinarnu suradnju i upotrebu inovativnih tehnologija može doprinijeti rješavanju jednog od najvažnijih ekoloških problema današnjice. Očuvanje naših oceana i morskih ekosustava je zajednički cilj, a SeaClear nas podsjeća da je ova misija moguća uz pametne robote i ljudska srca posvećena zaštiti našeg planeta.

Obilje informacija o SeaClear projektu i njegovim dostignućima možete pronaći na web stranici na adresi https://seaclear-project.eu/about-main/about-seaclear.

Predhodni članakNATJEČAJ – stručni suradnik u Centru za jezike i tajništvu studija Povijest Jadrana i Mediterana
Slijedeći članak            JAVNI POZIV/NATJEČAJ