Održan kick off sastanak projekta Horizon-RIA ONE-BLUE u Barceloni

Kick- off sastankom u Barceloni 22. i 23. siječnja je obilježen početak novog projekta ONE-BLUE financiranog sredstvima Europske Komisije pod Horizon-RIA okvirom. Sastanak je organiziran od strane glavnog koordinatora projekta, Instituta procjene utjecaja na okoliš i istraživanje voda IDAEA-CSIC, a na njemu su sudjelovali i članovi timova konzorcija iz cijele Europe. Atmosfera je bila ispunjena entuzijazmom i predanošću prema postizanju ciljeva projekta.

Sastanku su prisustvovale izv. prof. dr. sc. Ana Bratoš Cetinić i izv. prof. dr. sc. Marina Brailo Šćepanović s Odjela za primijenjenu ekologiju, a iz LARIAT-a Katica Butigan i izv. prof. dr. sc. Ivana Palunko, voditeljica LARIAT-a i voditeljica projekta na Sveučilištu u Dubrovniku, koja je članovima konzorcija predstavila ulogu UNIDU tima u projektu kao i UNIDU tim koji se sastoji od istraživača iz Laboratorija za inteligentne autonomne sustave (LARIAT) i s Odjela za primijenjenu ekologiju.

Projekt ONE-BLUE – Integrated approach to assess the levels and impact of contaminants of emerging concern on BLUE health and biodiversity modulated by climate change drivers ima za cilj revolucionirati način razumijevanja onečišćivača u morskim ekosustavima. Napori konzorcija su usmjereni na provođenje studija uzorkovanja u Atlantskom i Arktičkom oceanu te Sredozemnom moru koje će pružiti dublje uvide u koncentracije, profile, budućnost i učinke onečišćivača.

Projekt je financiran od strane Europske Komisije pod HORIZON-Research and Innovation Action okvirom kroz natječaj: HORIZON-CL6-2023-ZEROPOLLUTION-01 na koji je podneseno 60 prijedloga, a ONE-BLUE je jedan od dva projekta koji su financirani u okviru ovog natječaja. Ukupni proračun projekta iznosi 6,2 milijuna eura s 18 partnera iz vodećih istraživačkih institucija diljem Europe, uključujući UNIDU s proračunom od 281.875,00 eura.

U projektu su ključne inicijative usmjerene na razvoj novih metoda praćenja onečišćivača, istraživanje interakcija između onečišćivača i klimatskih promjena, stvaranje baze podataka o onečišćivačima te razvoj sustava podrške odlučivanju temeljenog na strojnom učenju i umjetnoj inteligenciji. Istraživački tim iz LARIAT-a doprinijet će razvoju ovog sustava koristeći tehnike strojnog učenja i umjetne inteligencije, dok će znanstvenici s Odjela za primijenjenu ekologiju prikupljati uzorke iz Jadranskog mora.

Rezultati projekta bit će transparentno objavljeni, a planovi za korištenje razvijenih tehnologija bit će usklađeni s relevantnim politikama EU-a. Ovakav pristup postavlja temelje za daljnja istraživanja i očuvanje morskih ekosustava.

Predhodni članakNastavnice Odjela za primijenjenu ekologiju sudjelovale na uvodnom sastanku DiBluCa projekta
Slijedeći članakOdržana radionica o istraživanju stavova lokalnog stanovništva grada Dubrovnika